Anne Baba Okulu

Çocuklarda Büyüme Geriliği Nasıl Anlaşılır?

Genetik faktörler, çevresel etkenler ya da beslenme alışkanlıklarından kaynaklanabilen hormonal bozukluklar çocuklarda büyüme geriliğine yol açıyor. Büyüme geriliği, çocukların büyüme hızının çok yavaş ilerlemesine ya da tamamen durmasına yol açabiliyor. 

Çocukların yaşıtlarına oranla normal boy ve kilo ölçüsünde olduğundan emin olmak büyük önem taşıyor. Zira büyüme geriliğini engellemek için erken tedavi kritik bir konum üstleniyor. Bebek boyu

Çocuğun Kıyafetlerine Dikkat Edin

Çocuğun kıyafetleri ya da ayakkabıları küçülmüyor ve bir yıl önceki kıyafetlerini aynı şekilde giyebiliyorsa, büyüme ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda, çocuğun yakından kontrol edilmesi ve büyümenin gerçekleşip gerçekleşmediğinden emin olmak için çocuk endokrin kliniklerine başvurulması gerekiyor.

Hamilelik Dönemi Önem Taşıyor

Gebelik sürecinde yapılan testlerde, çocuğun büyümesi ile ilgili herhangi bir sorun gözlenmemesine karşın, annenin sigara ya da alkol kullanması, bazı bulaşıcı hastalıklar geçirmesi, çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Düşük doğum ağırlığı olan çocuklarda büyüme geriliği sıklıkla gözlemlendiği gibi, 1500 gramdan düşük ağırlıkla doğan çocuklarda büyüme geriliğine daha sık rastlanır.

Beslenme ve İlaç Kullanımına Özen Gösterin

Çocuklarda büyüme geriliğinin nedenleri, kalıtsal ya da doğum sürecinde yaşanan sorunlar olabileceği gibi, yetersiz beslenme ve yanlış ilaç kullanımı da büyüme geriliği oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle, bebek beslenmesi konusunda dikkatli olmak ve özellikle 3 yaşından küçük çocukların sağlıklı beslenmesine dikkat etmek önem taşıyor. Beslenme düzeninin yanı sıra, kortizol kullanımı, kronik kansızlık, uzun süreli astım ve romatizmal hastalıklar da büyümenin yavaşlamasına yol açabileceği gibi, bilinçsiz kullanılan ilaçlar da büyüme geriliği yaratabiliyor.

Çocuklarda Büyüme GeriliğiBüyüme Geriliği, Hormonal Eksiklikten Kaynaklanabilir

Büyüme geriliğinin en sık görülen nedenlerinden biri olan hormonal bozukluk, hipofiz bezinin yeterli çalışmamasından kaynaklanır. İkiz gebelik, beynin hasar görmesi, ışın tedavisi, tümör gibi sorunlar hipofiz bezinin çalışmasını olumsuz etkileyerek büyüme geriline yol açabilir. Hormonal sorunlar nedeniyle büyüme geriliği yaşayan çocuklar, akranlarına göre her yıl daha az büyüdükleri gibi, ergenlik dönemine de daha geç girer.

Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Belirtiler

  1. Çocuğunuz 1 yıl içerisinde 5 santimetreden daha az uzuyorsa,
  2. Büyümenin son aylarda yavaşladığını ve çocuğunuzun akranlarından daha küçük gösterdiğini fark ediyorsanız,
  3. Son bir yıldır ayakkabı numarasında ve kıyafet boyutlarında değişiklik yaşanmıyorsa,
  4. Çocuğunuz kendinden daha küçük oyun arkadaşları seçiyorsa,
  5. Yaşıtlarından daha küçük göründüğü için özgüvenini kaybettiyse

Mutlaka bir çocuk endokrin uzmanına başvurmanız gerekir. Büyüme geriliği yaşayan çocuklara hormonal tedavi yapılarak, büyümenin normal haline dönmesi sağlanabileceği gibi, büyüme sorununun erken yaşta fark edilmesi, tedavi sürecinde büyük etki yaratıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir