Çocuklarda hormonal bozukluklar, büyüme hızının yavaşlamasına ya da durmasına yol açabiliyor. Boyu yaşıtlarına göre çok daha kısa olanve büyüme hızı yavaş olan çocukların hormon düzeyinin kontrol edilmesi gerekiyor.
Çocuklarda büyüme sorununun en önemli göstergesi, boy uzamaması olduğu gibi, yaşıtlarına daha kısa olan çocukların çocuk endokrin klinikleri tarafından takip edilmesi gerekiyor. Büyümenin sağlıklı bir gelişim için en önemli gösterge olduğunu söyleyen Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, büyüme hızı yavaş olan çocukların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Büyümede en hızlı dönem, doğumdan itibaren 1 yaşına kadar geçen süreçte gerçekleştriği gibi, ilk 1 yılda bebeğin boyunun 22-26 cm kadar uzaması normal olduğu gibi, bu artışın 1-2 yaş arasında ortalama 12 cm daha artması gerekiyor. Bu hız, ilerleyen yaşlarda 5-6 cm’ye kadar düştüğü gibi, ergenlik döneminde ortalama 20 cm olarak devam ediyor. Ancak büyüme hormonunda bozukluk olan çocuklarda, gelişmenin devam etmesi gerekirken aniden yavaşlaması boyun uzamamaya başlamasına yol açıyor.