Çocuklarda D vitamini eksikliği kemiklerin güçsüzleşmesine, eklem ağrılarına ve fiziksel yetersizliklere yol açabiliyor. Kalsiyum ve fosforun emilimini engelleyen D vitamini eksikliğinin zamanında giderilmemesi, çocukların genel sağlığına ciddi zararlar verebiliyor.
D vitamini eksikliğinin temel nedeni, yeterince güneşe maruz kalmamaktır. Yanı sıra olduğu gibi, yaşlılık, koyu cilt, şişmanlık, bağırsak ve karaciğer problemleri, güneş koruyucular da D vitamini emiliminin yeterince yapılamamasına yol açıyor. Yaz aylarında UVB ışınlarına maruz kalmamak için güneş koruyucularının kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Akpınarlı, güneşin cilt için olumsuz etkilere yol açtığını ve uzun vadede cilt kanserine yol açabileceğini söyledi.
Çocuklarda D Vitamini Seviyesi
12-20 ng/ml D vitamini düşüklüğü olarak kabul edilir. Yetişkinlerde 30 ng/ml düzeyinin altı düşük olarak kabul edilir.
- 0-1 yaş aralığı için gerekli miktar 400 IU (International Unit),
- 1-70 yaş aralığı için gerekli miktar 600 IU.
Çocuklarda D Vitamini Eksikliği
D vitamini eksikliği çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara yol açabiliyor. D vitamini eksikliğinin yol açtığı en yaygın sorunlar arasında; depresyon, raşitizm ve kas ağrıları geliyor.
- Durgunluk ve Depresyon
D vitamini eksikliği durumunda çocuklarda depresyon da görülebiliyor. Nedensiz yere “hüzünlü” ya da durgun hissetme durumu D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bir araştırmaya göre, D vitamini eksikliği yaşayanlar, yaşamayanlara oranla depresyona 11 kat daha yatkın.
- Kemik Ağrıları
D vitamini eksikliği erken dönemde kemik ağrılarına yol açtığı gibi, uzun süreçte raşitizme yol açabiliyor. Bunun yanı sıra, D vitamini eksikliği olan çocuklar soğuk algınlığına daha fazla yakalanıyor. Üst solunum yolları ile ilgili hastalıklara olan direncin düşmesine yol açan D vitamini eksikliği, yorgun ve keyifsiz hissetmeye de yol açabiliyor.
- Kas Zayıflaması
Yetersiz D vitamini alımı, çocuklarda kasların zayıflamasına, iskelet kaslarının zarar görmesine, baş ağrısı ve odaklanma bozukluklarına yol açabiliyor. D vitamini eksikliği aynı zamanda kabızlık ve ishal gibi sorunlara da neden olabiliyor.
Çocuklarda D Vitamini Eksikliği için Ne Yapılmalı?
Çocukluk döneminde görülen D vitamini eksikliğinin uzun süre tedavi edilmemesi, kas ve iskelet sisteminde tahribatlara yol açabiliyor. Vücudun D vitamini üretebilmesi için direkt olarak güneşte kalması gerekiyor. Bu nedenle, güneşli günlerde çocukların dış mekanlarda zaman geçirmesi önem taşıyor.
D vitamini alımı için yaz tatilini iyi değerlendirmek gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, güneşten doğru yararlanmak gerektiğini aktardı.
Başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde de eksikliği durumunda birçok sağlık sorununa yol açan D vitamini, yaz aylarında güneş kremlerinin kullanımı nedeniyle yeterli oranda alınamıyor. Bunun yanı sıra çocukların yaz aylarını spor salonu, müze, kapalı yüzme havuzu gibi alanlarda geçirmesi de güneşten yeterince faydalanamamalarına yol açarak, D vitamini eksikliği sorununun yaşanmasına neden oluyor.
D vitamini emiliminin güneş ışınlarının deriye temas etmesi ile gerçekleştiğini söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı, güneşin D vitamini ihtiyacının yaklaşık %90’ını karşıladığını söyledi. D vitamini ihtiyacının yaz aylarında giderilebileceğini söyleyen Akpınarlı, güneşten uzak kalmanın sağlık sorunları oluşturabileceğinin altını çizdi.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Önlenir?
D Vitamini eksikliğinin sık görülen bir sorun olduğunu söyleyen ve tedavisinin kısa sürede ucuz bir şekilde yapılabildiğini söyleyen Doç. Dr. Akgül Akpınarlı, başta çocuklar olmak üzere herkesin senede bir kez özellikle Kasım ayında, D vitamini ölçümü yaptırması gerektiğini vurguladı.
- Yaz mevsiminde güneşten sık sık faydalanın ve D vitamini depolayın.
- Deride D vitaminin sentezlenmesini sağlayan UVB ışınlarının dik olduğu saatlerde 20-25 dakika yürüyüş yapın.
- D vitamini açısından zengin olan somon, uskumru, ringo balığı, sardalya, ton balığı gibi yağlı balıklar tüketin.
- Vitamin takviyesi alın.
D Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar
En iyi kaynak güneştir. Ancak bunun yanında bazı besinler de belirli miktarda D vitamini içerir. Balık yağı, balık, istiridye, tofu ve soya sütü, yumurta, süt ve süt ürünleri, mantar ve patates D vitamini ihtiyacını %1 ile %13 oranında karşılar.
Aşırı düzeyde D vitamini eksikliği olan çocuklar ise doktor tavsiyesi doğrultusunda vitamin takviyesi alabiliyor. Ancak vitamin takviyelerinin doktor kontrolünden sonra başlaması, çocukların genel sağlığı açısından önem taşıyor.