Çocuklarda su kaybı, önemle üzerinde durulması gereken konuların başında gelir. Bu sorun, özellikle yaz aylarında aşırı terleme ile uç noktalara ulaşır. Vücutta su eksikliği olarak bilinen dehidrasyon, takip edilmediği takdirde çocukta bedensel ve zihinsel sorunların ortaya çıkmasına neden olur.
Çocukların hareketli yaşam tarzına sıcakların da eklenmesiyle, yaz mevsimi çocuklarda su kaybı sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Dehidrasyon, halsizlik, baş ağrısı, ciltte kuruluk, iştah azalması, performans düşüklüğü gibi sorunları beraberinde getirmesinin yanı sıra, böbrek sağlığını da olumsuz yönde etkiler.
Susadığını dile getirmeyen ya da fark edemeyecek yaşta olan çocukların sıvı ihtiyacının ebeveynlerin kontrolünde olması gerekir. Belirtiler fark edildiği anda, çocuğun yeterli sıvıyı almasını sağlanmalıdır.
Çocukların tuvalete gitme sıklığı ve idrar rengi de yeterli miktarda su tüketip tüketmediğini anlamada anne-babalara yardımcı olacaktır. 3 saatten uzun bir süre tuvalete gitme ihtiyacı hissetmiyorsa ve idrar rengi koyu ise, çocuğun vücudunda yeteri miktarda su olmadığını söylemek mümkündür.
Bebekler için, katı gıda alımına başlanmasından itibaren her 3-4 saatte bir kez, 1,5 yaşından sonra ise 2-3 saatte bir su verilmesi tavsiye edilir. Yemek öncesi su içmesi çocuklarda iştah kaybına neden olacağından uzmanlar, çocuklara yemeklerden sonra su verilmesini önermektedir.
Çocuğun ihtiyaç duyduğu su miktarı yaşına, boyuna ve kilosuna göre değişebilmektedir. Genel olarak 6-12 aylık bebekler 30-100 ml, 1-3 yaş arası çocuklar 1-3 litre, 4-8 yaş arası çocuklar 1-4 litre, 9-13 yaş arası çocuklar ise 1-2 litre su tüketimine ihtiyaç duyarlar.
Uzmanlar, çocukların sıvı miktarını karşılamada su ve ayran tercih edilmesini önermektedir. Ayran, sodyum klorür açısından zengin bir içecek olmasının yanı sıra, vücudun sıvı akışını da dengeler. İnsanın temel ihtiyaçlarından biri olan ve mineral bakımından zenginliği ile bilinen su ise, çocuğun vücuduna giren zararlı maddelerin dışarı atılmasını ve vücut ısısının düzenlemesini sağlar.
Son olarak, çocukların, her konuda anne-babayı gözlemleyip taklit ettiğini göz önünde bulundurarak, su tüketimi konusunda çocuğa örnek olacak şekilde davranmayı unutmayın. Çocuğun yanında sık sık su içmek ve suyun insan vücudundaki önemi konusunda onu bilgilendirmek çocuğun su tüketimini olumlu yönde etkileyecektir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.