Her 10 çocuktan, üçünde görülen diş gıcırdatması (bruksizm) reflü ve barsak parazitlerinin habercisi olabiliyor. Uykuda gerçekleştiği için genellikle geç fark edilen bruksizm, tedavi edilmemesi durumunda, diş çürüklerine ve uyku bozukluklarına yol açabiliyor.
Çocuklarda en sık görülen diş problemlerinden biri olan diş sıkma ve diş gıcırdatma, boğaz enfeksiyonları, duygu durum bozuklukları, barsak parazitleri gibi sorunlar nedeniyle oluşabiliyor. Çocukların yaşadıkları stres ve kişisel sorunlara göre de şiddetlenebilen bruksizm ile birlikte boğazda yanma ve ağızdan su akma görülmesi, reflüye de işaret ediyor.
Bruksizm Okul Döneminde Daha Sık Görülüyor
3-7 yaş aralığındaki çocuklarda daha sık görülen diş gıcırdatma sorunu, çocuğun yaşadığı stres doğrultusunda artış gösterebiliyor. Atipik davranışların oluşmasına yol açan hiperaktivite davranış bozukluğu da diş gıcırdatmasına neden olabiliyor.
Çocukların dişlerinde aşınma, çene eklemelerimde yapı bozukluları, diş çürükleri gibi sorunlara yol açarak ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen bruksizme karşı önlem alması, çocuğun hem genel sağlık sorunları yaşamasının hem de ağız ve diş sağlığı problemlerinin azalmasını sağlıyor.
Diş Gıcırdatma Nedeni Belirlenmeli
Çocuklarda diş gıcırdatma sorunu tespit edildikten sonra, hastalığın altında yatan nedenlerin araştırılması da büyük önem taşıyor. Bruksizme neden olan etken, barsak parazitleri ise çocuklarıa antiparaziter tedavi uygulanması gerektiği gibi, ağız ve diş sağlığı sorunları karşısında çocuğun etkili bir tedavi görmesi gerekiyor.
Dikkat eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bruksizme karşı önlem almak ve tedavi gerçekleştirebilmek için ise ocuğun psikolojik tedavi görmesi gerekiyor.
Her 10 çocuktan 3’ünde görülen diş gıcırdatma probleminin çözülmesi ile çocukların hem genel sağlığı hem de ağız ve diş sağlığı korunacağı gibi, uyku bozuklukları gibi durumların da önüne geçilecektir.