Çocuklarda diş kırılması, çarpma ya da düşme nedeniyle oluşabiliyor. Özellikle yaz aylarında havuzda çarpma ya da bisikletten düşme gibi durumlarda görülebilen diş kırılmasında, etkin tedavi ile kalıcı dişler kurtarılabiliyor.
Yaz aylarında sık görülen diş kırılması durumlarında ilk müdahale büyük önem taşıdığı gibi, kırılan dişin kurtarılması için geciktirmeden diş hekimi ile irtibata geçmek gerekiyor. Mine çatlağı, ön diş kırığı, dişin yer değiştirmesi ya da yerinden çıkması gibi durumlarda, kanamanın durdurulması büyük önem taşıyor.
İlk Müdahale Önem Taşıyor
Kanama durdurulduktan sonra, dişte kırık olması durumunda, kırılan diş yerine yapıştırılabiliyor. Bunun için dişin kırılan parçasının bulunması ve uygun koşullarda saklanması gerekiyor. Bir bardan sütün içinde saklanan dişin kırık parçası, diş hekimi tarafından yerine yapıştırılabiliyor. Ancak diş kırıklarının geciktirmeden tedavi edilmesi de büyük önem taşıyor. Çocuklarda diş kırılması, enfeksiyona neden olabildiğinden, kanamanın durdurulması ve kırılan diş parçasının uygun şekilde saklanması gerekiyor.
Kırılan Diş, Dudak ya da Diş Etine Gömülebilir
Çocuklarda diş kırılması, diş parçasının dudak içine ya da diş etine gömülmesine de yol açabiliyor. Enfeksiyon riskini artıran bu durumlarda, dişin geciktirmeden çıkarılması gerekiyor. Bu nedenle, dişin dudak ya da diş etine gömülmesi durumunda, acilen diş hekimine başvurmak önem taşıyor.
Mine çatlakları hızlı ve etkin bir şekilde tedavi edilebildiği gibi, diş kırıkları da yapıştırılarak kalıcı bir yöntem sağlanabiliyor. Bununla birlikte, dişin kökten çıkması durumunda ortodontik ya da cerrahi müdahale gerekebiliyor.
Yaz aylarında çocuklarda sık görülebilen diş kırılması durumunda, ilk müdahale enfeksiyon riskinin azalması açısından önemli olduğu gibi, kırılan dişin bulunması ve doktor müdahalesinin mümkün olduğunca erken yapılması büyük önem taşıyor.