Anlama güçlüğü olarak tanımlanan disleksi, erken yaşta fark edilebiliyor. Okuma güçlüğü çeken ya da bisiklete binmek, ip atlamak gibi psikomotor becerilerde zorluk yaşayan çocuklarda disleksiye karşı kontrol yapılması gerekiyor.
Disleksi, dikkat eksikliği ile birlikte ortaya çıkabiliyor. Bazı durumlarda ise kendiliğinden gelişebiliyor. Disleksinin fark edilmesi, çocuğun eğitim hayatında ve sosyal hayatında önemli olduğu gibi, disleksiyi fark edebilmek için ebeveynlerin ve eğitimcilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor.
Disleksili Çocuklarda Görülen Sorunlar
- Okuma güçlüğü çekme,
- Yüksek sesli okumada zorlanma,
- Okuduğunu anlama konusunda problem yaşama,
- Okuduklarını çabuk unutma,
- ‘d’ ve ’b’ harfleri ile ‘6’ ve ‘9’ rakamlarını sıklıkla karıştırma,
- Bisiklete binme, ip atlama gibi beynin motor hareketlerini gerçekleştirmede zorluk yaşama
Disleksili çocuklarda bu sorunlar her zaman erken yaşta ortaya çıkmayabiliyor. Zira üstün zekalı çocuklarda da sık görülen bir sorun olan disleksi ile çocuklar zekalarını kullanarak başa çıkabiliyor. Ancak 10-12 yaşından sonra, disleksi problemi çocuklarda daha belirgin hale geliyor. Bununla ilgili olarak, çocukların psikolojik açıdan da ciddi sorunlar yaşabiliyor. Aynı zamanda başarısızlık duygusu çocukların özgüven eksikliği yaşamalarına da yol açabiliyor. Çocuklar, nasılsa başarılı olamayacaklarını düşünerek, ders çalışmaktan ya da ödev yapmaktan kaçınabiliyor.
Disleksi Tedavisi
Çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülen bir sorun olan disleksi, geç fark edilebiliyor. Ancak etkili tedavi yöntemleri ile üstesinden gelinebilecek olan bu sorun karşısında bilhassa ebeveynlerin dikkatli olması ve çocukların eksik yönlerini anlamaya çalışmaları önem arz ediyor.