Çocuklarda Karışık Dişlenme Dönemi
Çocuk gelişiminde takip edilmesi gereken en önemli konulardan biri ağız ve diş sağlığıdır. Altı yaşından itibaren düşmeye başlayan süt dişleri yerine kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu dönem ağızda süt dişleri ve kalıcı dişlerin bir arada bulunduğu dönemdir. Çocuklar 12 yaşına geldiklerinde süt dişleri ağzı tamamen terk eder. Karışık Dişlenme Dönemi’nde çocuğun ağız ve diş temizliği becerisi tam olarak gelişmediğinden, kalıcı dişler için bazı koruma yöntemleri uygulanır. Diş fırçalama alışkanlığı tam olarak yerleşene kadar dişler flor sürülerek güçlendirilebilir ya da dişe zarar vermeyen bazı yöntemlerle korunabilir.
Daimi dişlerin çıkış sürecinde süt dişleri alttan gelen dişlere yol gösterir. Bu sebeple süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi, daimi dişlerin eğri gelmesine ve dişler arasında boşluklar oluşmasına yol açabilir. Ancak tedavi edilmesi gereken çürük dişler varsa, bunun da ihmal edilmemesi gerekir. Çürük ve sağlıksız dişler çocuğun beslenmesini de olumsuz yönde etkileyebilir.
Proteinli Gıdaların Diş Gelişimindeki Önemi
Diş sağlığı ve gelişimi için özellikle çocukların gelişim çağında proteinli besinleri sıkça tüketmeleri çok önemlidir. Gelişim çağında alınan protein, kemik yapısını ve dolayısıyla dişlerin sağlıklı gelişimini destekler. Çocukların süt, peynir, yoğurt ve kepekli besinler gibi protein yönünden zengin gıdaları bolca tüketmesi sağlanmalıdır.