Çocuklarda Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda katarakt ameliyatı, bulanık görme sorununun düzeltilmesi için en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Katarakt genellikle 65 yaş üzeri insanlarda görülse de, çocuklarda da doğumsal nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Katarakt Neden Olur?

Çocuklarda katarakt, doğumsal nedenlerle ortaya çıkar. Konjenital yani doğumsal katarakt, annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlar nedeniyle oluşabilir. Bunun yanı sıra hamilelikte kullanılan ilaçlar ve genetik faktörler de konjenital (doğumsal) katarakt nedenleri arasında yer alır. Gözde şaşılık ve göz bebeklerindeki beyazlığın farklı olması en önemli katarakt belirtileridir. Bebeklerde katarakt tedavisi için ilk 2 yaş sürecinde ameliyat yapılamaz. Ancak 2 yaşından sonra bebeğe katarakt ameliyatı yapılabilir.

Doğumsal Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Doğumsal katarakt ameliyatı, günümüzde gelişmiş yöntemlerle uygulanmaktadır. Fako adı verilen yöntem sayesinde 15-20 dakika içerisinde bebeğin görme sorunları çözülebilir. Fako yönteminde, çocuğun gözüne katlanabilir bir lens yerleştirilir ve birkaç gün içerisinde iyileşme sağlanır. Enfeksiyon riskinin önlenmesi ve görme sorunları oluşmaması için bu süreçte bebeğin yakından takip edilmesi gereklidir. Bebeğin gözü ile temas etmesi durumunda enfeksiyon riski oluşabilir.

Bebeklerde ve çocuklarda katarakt tedavisi göz damlası ya da gözlük kullanılarak tedavi edilemez. Bu nedenle bebeğin uygun yaşa geldiği zaman ameliyat yapılması şarttır. Kataraktın tedavi edilmemesi durumunda bebeklerde görme bozukluğu artabilir. Dolayısıyla doğumsal kataraktın geciktirilmeden tedavi edilmesi bebeğin göz sağlığı ve gelişimi açısından şarttır.