Öfke kontrolü çağımızda çocukların ve ebeveynlerin baş etmekte zorlandıkları konuların başında geliyor. Çocuklarda öfke nöbetleri nasıl giderilir? Ne yapılmalı?
Öfkeli bir çocuğa nasıl davranılması gerektiğini bilmek zor. Bazı çocuklar bütünüyle öfkeden ibaret gibi görünmekte, hem ebeveynleri hem de kendileri için yaşamı güçleştirmektedir. Peki öfke kontrolü için bir yol yok mu?
Öfkeli bir çocukla baş etmeye çalışıyorsanız ona duygularıyla sağlıklı bir şekilde başa çıkması için ihtiyaç duyduğu becerileri öğretmeniz gerekir. İşte öfke kontrolü için 7 öneri:
Çocuğunuza duyguları öğretin.
Nasıl hissettiğini ifade edemeyen çocuk bunu dışarıya vücut diliyle yansıtır. Çocuk öfkeli olduğunda “kızgınım diyemiyorsa kaşlarını çatar. Oysa ne hissettiğini söyleyebilmesi önemli. Çocuğunuza üzgün, mutlu, korkmuş olma durumlarını ifade edebilmeyi öğretin. Nasıl hissediyorsa o şekilde ifade edebilmeli.
Öfke derecesi oluşturun.
Bir kağıda 0’dan 10’a kadar sayıları yazın. Öfke derecesini belirleyin. O hiç öfkeli olmadığı, 5 biraz öfkeli olduğu, 10 çok öfkeli olduğu anlamına gelsin. Çocuğunuza bunu anlatın. Öfkelendiklerinde onlara bu derecelere göre betimlemeler yapmasını öğretin. Zamanla uyarı işaretlerini tanıdıkça kendini en üt seviyeye çıkmadan kontrol etmeyi de öğrenecektir. Bu derecelendirme kağıdını görünür bir yere asın.
Sakinleşmesine yardımcı olacak bir plan yapın.
Çocuğunuzun öfkelenip etrafa saldırması yerine sakinleşmek için sağlıklı yöntemlere teşvik edin. Örneğin bir süreliğine odasına gidebilir, sakinleşmeye çalışarak oturabilir, başka şeyler düşünebilir. Onu sakinleşmesi için teşvik etmelisiniz. Sakinleşmesi gerektiği zamanlarda bu planı hatırlatarak onu sakinleşmeye teşvik edebilirsiniz.
Öfke kontrolü yöntemlerini öğretin.
10’a kadar saymak, güzel bir kelimeyi tekrar tekrar söylemek, derin nefes almak, yürüyüşe çıkmak… Bunları çocuğun sakinleşmesi için yardımcı olabilir.
İstediğini yapmaktan kaçının.
Sinirlendiği için istediği her şeyi yapmaya başlarsanız, bunun iyi bir yöntem olduğunu düşünmeye başlar. Sakinleşmesi için istediği şeyleri yapmak ya da vermekten vazgeçin. Bunu bir yöntem olarak benimsememeli.
Sonuçlarına katlanmayı öğrenmeli.
Çocuğunuzun saldırganlığın veya saygısız davranışların kabul edilemez olduğunu öğrenmesine yardımcı olmak için tutarlı bir şekilde davranmalısınız. Kuralları ihlal ederse sorumluluk almalı. Bir eşyayı kırmışsa tamirine yardımcı olmalı.
Şiddet içeren yayınlardan kaçını.
Televizyonda, internette ya da bir kitapta şiddet özendiriliyorsa bu içerik çocuğunuz için zararlıdır. Çocuğunuzu bu içeriklerden korumalısınız. Aksi durumda şiddeti normal olarak benimseyebilir.
Sağlıklı bir çocukluk dönemi diliyoruz.