Çocuklarda Özgüven Gelişimi

Çocuklarda özgüven gelişimi konusunda en önemli noktalar kabul görme ve reddedilme süreci. Çocuğun isteklerini sürekli olarak kabul etme özgüveni aşırı geliştireceği gibi, çocuğu bencilliğe itiyor. Bunun yanı sıra, sürekli olarak reddedilen çocuk, kendine güven duymadığı gibi, hata yapmaya ve suç işlemeye eğilimli hale geliyor.  

Çocuklarda Özgüven Gelişimi

Temel gereksinimlerinin karşılanmasına dahi izin verilmeyen ve ebeveynler tarafından bertaraf edilen çocuklarda içe kapanıklık halinin çok yaygın görülüyor. Bununla birlikte, her istediği yerine getirilen çocuklarda, sorumluluk duygusu gelişmiyor ve çocuk bir süre en basit ihtiyaçlarını karşılamak için bile ebeveyninden yardım talep edebiliyor. Her iki tutum da yanlış olduğu gibi, çocuğun özgüven sahibi olması için ailelerin baskıcı olmadan kontrol sağlamaları gerekiyor.

Ebeveynlerin, çocuk üzerinde baskı kurması, çocuğun içe kapanık büyümesine neden olabildiği gibi, bastırılan bu duygu ergenlik ya da yetişkinlikte ciddi problemlere yol açabiliyor.  Çocuklarda özgüven gelişim sürecinde ailenin payı büyük. Ancak çocuğun arkadaş çevresi ve bulunduğu diğer ortamlar da çocuğun kendine duyduğu güvenin seviyesini belirleyen etkenler arasında yer alıyor. Bununla birlikte, ebeveynin doğru yönlendirmesi ve doğru teşvik etmesi sonucunda, çocuk kendine güven duyuyor ve birey olma bilincine sahip oluyor.

Çocuklarda Özgüven Eksikliği

Çocuklara hata yapma özgürlüğü tanıma ve temel gereksinimlerini kendi kendilerine karşılama konusunda fırsat verilmesi ise çocuğun özgüvenin gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. Zorluklar karşısında mücadele etmeyi öğrenen çocuk, birey olma bilincine varabildiği gibi, ebeveynin her alanda çocuğa müdahale etmesi, çocuğun korkak yetişmesine ve özgüven eksikliği yaşamasına neden olabiliyor.

Çocuklarına karşı korumacı bir tutum sergileyen ebeveynler, çocuklara bilmeden kötülük yapıyor. Zira özgüveni zayıf olan ve zorluklara karşı nasıl mücadele edeceğini bilemeyen çocuk, hayatın birçok noktasında büyük zorluklarla karşılaşıyor. Özgüveni gelişmediği için kendini gösterme fırsatı da bulamayan çocuk, yetişkinlik döneminde de aynı sorunları yaşamaya devam ediyor.

Korumacı ve Sert Tutumlar Yanlış

Ebeveynlerin çocuklarına karşı aşırı özen göstermeleri ve korumacı tutum sergilemeleri yanlış olduğu kadar, çocuğun ilgisiz kalması da önemli sorunlara yol açıyor. Ebeveyn baskısı altında sürekli olarak reddedilen çocuk, ciddi problemler ile karşı karşıya kalabildiği gibi, genellikle asi ve sinirli bir kişilik yapısına sahip oluyor. Ergenlik döneminde ise hata yapmaya çok daha fazla eğilimli olan bu çocuklar, yetişkinlik dönemlerinde de önemli sorunlar yaşayabiliyor.

Kabul Görme ve Reddedilme

Kabul görme ve reddedilme karşısında çocukların ciddi tepkiler verdiğinin unutulmaması gerekiyor. Ebeveynlerin, çocuğun özgüvenini geliştirici davranışlar sergilemesi ve çocuğa sürekli olarak söz hakkı tanıması büyük önem taşıdığı gibi, çocuğu karar mekanizmasına yerleştirmemek ve çocuğun her istediğinin gerçekleşemeyeceğini uygun bir şekilde çocuğa aktarmak, kişilik yapısı düzgün bir çocuk yetiştirmenin temel noktalarını oluşturuyor.