Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir?
Her Altı Çocuktan Biri Stres Altında Yaşıyor
Bielefeld Üniversitesi stresin çocuklar üzerindeki etkisini araştırdı. Bielefeld Üniversitesi’nde 100 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, her altı çocuktan biri ile her beş gençten birinin büyük stres altında olduğu belirlendi.
Stresin henüz gelişme çağında olan çocuklarda başladığına dikkat çeken araştırmaya göre, 12-16 yaş arasındaki çocuklar haftada en az üç gün okul sonrası aktivitelere katılıyor. Çocukların çoğu için bu kararı aileleri verdiği gibi, çocuklar bu etkinlik ve kurslara katılmayı zorunluluk olarak görüyor. Bu durum, çocuklar üzerinde ciddi bir stres oluşturduğu gibi, ebeveynleri hayal kırıklığına uğratma korkusu da çocukları olumsuz etkiliyor.
Stres altında olan çocuklar arasında, ev işleri yapmak ya da kardeşleri ile ilgilenmek zorunda kalanların sayısı da oldukça fazla.
Araştırmaya göre ebeveynlerin genellikle çocukların baskı altında olduğunu fark etmediği gibi, ebeveynlerin yüzde 87’si çocuklarına fazla yüklendiklerine inanmıyor. Bunun yanı sıra ebeveynlerin %50’si ise çocukları teşvik etmek için birçok şey yaptığını belirtiyor.
Çocukların stres altında olması, yetişkinlik dönemlerini de etkilediği gibi; uykusuzluk, baş ve karın ağrısı gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Stres altında kalan çocuklar daha yorgun hissettiği gibi, diğer çocuklar kadar enerjik ve mutlu da olamıyor.
Almanya Bielefeld Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve 6-16 yaş aralığındaki 100 çocuk ve gencin katıldığı araştırma sonuçlarını yorumlayan Holger Ziegler, çocuklar üzerinde burn-out sendorumu belirtileri oluştuğunu ve ebeveynlerin bunu dikkate almaları gerektiğini söyledi.
Kaynak: Deutsche Welle Türkçe
Anne Babanın Yaşadığı Stres, Çocuğu Olumsuz Etkiliyor
Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, anne babanın yaşadığı stresin çocuklara nasıl yansıdığı hakkında şu bilgileri veriyor:
Anne veya babanın yoğun iş temposu, özel hayatlarında yaşadıkları sıkıntılar, bazı hastalıklar gibi nedenlerle maruz kaldıkları stres, ailenin bir bireyi olan çocukların da stresle karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Çocuklar aileleri dolayısıyla dahil oldukları bu stresli süreçte; uyku bozuklukları, anne babaya karşı gelme, mutsuz ve gergin ruh hali gibi tepkiler verebiliyorlar. Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor.
Anne Babanın Stresinden Etkilenen Çocuklarda Görülen Belirtiler
Anne babanın stresinden etkilenen çocukta birtakım değişiklikler meydana gelebilir. Bu değişiklikler içe kapanma, uyku düzensizlikleri, yeme problemleri, arkadaşlık ilişkilerinde bozulma, kendine özgüvenin azalması, sosyal aktivitelere katılma isteğinin azalması şeklinde kendini gösterebilir. Buna bağlı olarak çocukta hırçınlık, huysuzluk ve ani sinir patlamaları da yaşanabilir. Anne babanın içinde bulunduğu stresten etkilenen çocuk, ebeveynlerinin hareket ve davranışlarına göre kendine bir yaşam tarzı belirler. Küçük yaşta olan çocukların okulda arkadaşlarıyla olan iletişimi bozulur ve gün geçtikçe daha da huysuz bir hale gelir. Çocuk stresten etkilendiği için anne babasının ona söylediği sözleri dikkate almaz hem kendine hem de ailesine olan güvenini kaybedebilir. Güvenini kaybeden çocuk sosyal aktivitelere katılmaktan kaçınarak girdiği ortam içinde kendini ifade edemeyeceğini düşünebilir. Strese bağlı olarak sergilediği hırçın ve huysuz hareketlerden dolayı çevresindeki insanlar ondan uzaklaşarak çocuğun yalnız kalmasına neden olabilmektedir.
Çocuğun Ruh Hali Olumsuz Etkileniyor
Anne babanın etkisi altında olduğu bir ya da birden çok stres faktörü, aynı ailenin bir ferdi olan çocukları da yakından etkiliyor. Stres faktörlerinin çocuğu doğrudan etkilediği fark edildiğinde, çocuğa zamanında ve yeterli müdahalenin yapılması büyük önem taşıyor. Aksi halde, stresin süresi ve etkisi daha yıpratıcı olabiliyor. Stresten etkilenme derecesinin çocuğun kişisel özellikleri ve çevre şartlarıyla da ilgili olduğunu ifade eden Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, anne babaları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Knudsen, söz konusu stres faktörlerini; annenin iş hayatına geri dönmesi, aileye yeni bir bireyin katılması, maddi zorluklar, doğal felaketler, boşanma, anne baba gibi birinci derece yakınların kaybı ya da ağır hasta olması, sözel istismar, cinsel istismar, fiziksel istismar şeklinde sıralıyor.
Çocuğu Ebeveyn Stresinden Uzak Tutmanın Yolları
Çocuğu, anne babanın etkisi altında olduğu stresten korumanın mümkün olduğunu belirten Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, ebeveynlere konuyla ilgili şu önerilerde bulunuyor:
- Anne babanın mevcut streslerini kontrol altına alamadıkları durumlarda bir uzmandan destek almaları gerekir. Böylece, ebeveynlerin kendi psikolojileri olduğu kadar, çocukların psikolojisi de korunmuş olacaktır.
- Aile içindeki strese karşı aile bireylerinin çocuğun da dahil olduğu aktivitelere, birlikte zaman geçirmeye ağırlık vermeleri olumlu katkı sağlayacaktır.
- Çocuğun okul süreci de aile tarafından dikkatle takip edilmeli, gerekirse öğretmenlerle iş birliği içerisine girilmelidir.
- Çocukta görülen davranış değişikliklerinin uzun sürmesi durumunda bir uzmandan yardım alınmalıdır.
- Çocuğun moralini yükseltmek için, sosyal aktivitelere katılması sağlanmalıdır.
Sınav Stresi de Çocukları Olumsuz Etkiliyor
Sınav yaklaştıkça ailelerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin stresi giderek artıyor. ERA Kolejleri’nden PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, sınav yaklaştıkça artan çalışma temposunun kaygıyı yükselteceğine işaret ediyor.
29-30 Nisan’da uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavları, birinci dönemde de olduğu gibi 2 oturumdan oluşacak ve 2 gün sürecek. İlk gün oturumda; Türkçe, Matematik ve Din Kültürü derslerinden sorular çıkacak. 20’şer sorudan ilk gün için toplam 60 soru sorulacak.
Her branş için öğrencilere 40 dakikalık süre verilecek. İkinci gün oturumunda, Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil derslerinden 20’şer soru ve yine 40’ar dakika süre verilecek. Sınavların sonuçları ise Haziran ayında duyurulacak.
TEOG Sınavları öncesinde öğrencilerin son günleri verimli ve sakin geçirmeleri, sınavda en üst düzeyde performans gösterebilmeleri açısından önemli. ERA Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, “Sınavlar, hayatımızın her döneminde karşımıza çıkıyor. Sınavlarda başarımızı artırmanın öncelikli koşulu, düzenli ve planlı çalışmaktır.
Sınav yaklaştıkça çalışma temposunu yükseltmeyi öğrencilerimize önermiyorum. Çalışma alışkanlıklarımızı belirli bir tempoda ve sürekli devam ettirmek başarımıza da olumlu katkı sağlayacaktır.
Bir noktayı unutmamak gerek; sınavlar gerçek potansiyelimizi tam olarak ortaya koymamızı sağlamayabilir. Sonuç ne olursa olsun, hayatta öğrencilerin başarılarını sergileyebilecekleri sınav dışı pek çok ayrı platform olacağını da hatırlatarak, tüm öğrencilere başarılar diliyorum…” diyor.
Çetin’in sınav yaklaşırken öğrencilerin yapmaları gerekenler konusundaki önerileri:
- Çok yoğun çalışma temposundan ve sürekli konu tekrarı yapmaktan uzak durulmalı.
- Öğrenciler, yoğun bir yılı ve 8 yıllık zorunlu eğitim kademesini geride bırakırken çalışma tempolarını aniden yükseltmemeliler. Aşırı ders çalışma ve düzensiz uyku öğrencilerde stres faktörünü artıracağından rutinlerini bozmamaları daha iyi olacaktır.
- Çok yoğun çalışma temposundan ve sürekli konu tekrarı yapmaktan uzak durmalılar. Konu tekrarları yerine genel deneme testleri çözülebilir ve yanlış yapılan sorulara yönelik çalışmalar artırılabilir.
- Deneme sınavları zaman planlaması göz önünde bulundurularak sistemli olarak çözülmelidir.
- Son günlerde, uyku ve beslenme düzenini her zamanki tempoda devam ettirmek en doğru seçim olur.
- Her türlü sakatlanma ihtimalini göz önünde bulundurarak ağır ve tehlikeli sporlardan uzak durulması faydalı olacaktır.
- Öğrenciler zihinlerini boşaltmak ve rahatlamak için motive edici filmler ve kitapları günlük programlarına serpiştirebilirler.
- Biraz gevşemek açısından ailece keyifli vakit alınacak aktiviteler planlamak, sınava dinlenmiş girmenizi sağlayacağından son derece yararlı olur.
Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler
Kira, çocuklarda stresi azaltan, okul performansını artırabilen ve çocukların davranışlarını ve duygularını yönetmelerine yardımcı olabilecek basit, güçlü farkındalık teknikleri sunuyor. Bu kısa, çocuk dostu egzersizlerin herkes tarafından çeşitli ortamlarda ne kadar kolay kullanılabileceğini görebilirsiniz. Kira Willey bir müzisyen, çocuk yoga uzmanı, konuşmacısı ve Rockin Yoga okul programlarının yaratıcısıdır.
Çocuklarda stresi azaltan bu egzersizleri uygulayarak stresi azaltmak mümkün. Çocuklara mutlu bir yaşam diliyoruz.