Çocukların teknoloji ile iç içe büyümesi, teknoloji bağımlısı olmalarına yol açabiliyor. Çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen teknoloji bağımlılığına karşı ebeveynlerin önlem alması gerekiyor.
Çocukların bilgisayar, tablet, telefon gibi akıllı cihazlarla çok fazla zaman geçirmesi ve teknolojik cihazlardan ayrıldığında mutsuz olması, içine kapanması ya da öfkelenmesi, teknoloji bağımlılığına işaret ediyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların teknolojiye bağımlı hale gelmesi, göz hastalıklarına, obeziteye ve sosyal problemlere neden olabiliyor. Ebeveynlerin, teknoloji bağımlılığına karşı önlem almaları ve çocukların teknolojik cihazları kullanmalarına sınırlandırma getirmeleri büyük önem taşıyor.
Teknolojik Cihazlara Alternatif Etkinlikler Planlayın
Yapılan araştırmalara göre, teknolojik cihazların yasaklanması, çocuklardaki bağımlılığı tetikleyebiliyor. Bu nedenle, çocukların teknolojik cihazları kullanmasına belirli ölçülerde izin verilmesi ve çocuğun vakit geçirebileceği alternatif uğraşlar üretilmesi gerekiyor. Çocuğun mobil cihazlar ya da bilgisayar kullanımını azalttığında, boşluğa düşmemesi için, hem sevdiği hem de gelişimine katkıda bulunan aktivitelere yer verilmesi gerekiyor.
Çocuklarla Doğru İletişim Kurun
Çocukların kendini yalnız hissedilmesi, sosyal medya kullanımına daha meyilli hale gelmesine neden olabiliyor. Bu nedenle, aile içindeki doğru iletişim büyük önem taşıyor. Çocuğun kendini doğru ifade edebileceği bir ortam yaratılması, çocuğun teknoloji bağımlısı olma riskini azaltan etkenler arasında yer alıyor.
Sorumluluk Almasını Sağlayın
Ev içerisindeki iş bölümünde ya da farklı konularda çocuklara sorumluluk verilmesi gerekiyor. Örneğin, çiçekleri sulama, yemek listesi oluşturma, bir gıdanın özelliklerini araştırma gibi konularda çocuklara görev verilmesi, çocuğun sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayacağı gibi, kendini daha mutlu hissetmesine de yardımcı olacaktır. Çocukların her gün belirli bir konuyu araştırmaları ve aileye bununla ilgili sunum yapmaları, çocuğun hem özgüvenini geliştiren hem de araştırmacı yönünü artıran bir çalışma olacağı gibi, çocuğun sosyal özelliklerini de geliştirecektir.
Teknolojik Cihaz Kullanımını Sınırlandırın
Teknolojik cihazların kullanımı konusunda çocuklara belirli sınırlamaların getirilmesi de oldukça önemlidir. Ancak bu noktada, yasak koymamaya ve kullanımın sınırlandırılmasına dikkat edilmelidir. Bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon kullanımı konusundaki sınırlamada esnek davranılabileceği gibi, çocuğun teknolojiye bağımlı hale gelmemesini sağlamak için, günde 3-4 saati aşan kullanımlar durdurulmalıdır.
Ebeveynlerin tutumları, çocukların teknoloji ve sosyal medya kullanımına meyilli hale gelmesine yol açabildiğinden, çocuğun farklı aktivitelere yönlendirilmesini sağlamak ve aile içi iletişimi güçlendirmek oldukça önemlidir.