Çocuklarda Uyku Bozukluğu

Çocuklarda uyku bozukluğu, farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi çocuğun eğitim ve sosyal hayatını olumsuz etkiliyor ve beslenme düzenini bozabiliyor. 

Uyku süresi ve niteliği yetişkinlere oranla çocukları daha fazla etkiliyor. Uyku kalitesi düşük olan çocuklar davranış bozuklukları sergileyebildiği gibi, zihinsel olarak sorun yaşayabiliyor.

Çocuklarda Uyku Bozukluğu

Uyku bozukluğu sorunu yaşayan çocukların yardım alması şart olduğu gibi, uyku kalitesinin ya da süresinin önemsenmemesi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Çocukların düzensiz uyku alışkanlığı da hem ruh hallerini hem de zihinsel aktivitelerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin çocukları düzenli uykuya teşvik etmesi gerektiği gibi, uyku kalitesi düşük olan çocuklar için uzmanlardan yardım almaları gerekiyor.

Çocuklarda düzensiz uyku alışkanlığı ve kalitesiz ya da yetersiz uyku sorunlara yol açtığı gibi, uyurgezerlik ve gece korkusu gibi durumlar da sorunlara yol açabiliyor. Çocuklarda en sık görülen uyku problemleri arasında kabuslar, uyurgezerlik, noktural bruksizm ve gece korkusu yer alıyor.

Gece Korkusu

Gece korkusu sorunu çocuklarda özellikle 5-7 yaş aralığında görülüyor. “Uyku terörü” olarak da adlandırılan gece korkusu, çocukların uyku kalitesinin ciddi oranda düşmesine yol açıyor. Çocukların bir anda uyanması ve çığlık atması ya da ağlaması ile kendini gösteren bu sorun, çocukların sürekli endişe içerisinde olmasına ve uyumakta zorluk yaşamasına neden olabiliyor. Çocuklar gece korkusu sorununu fizyolojik problemler nedeniyle yaşayabildiğinden, bu durumda doktor kontrolü yapılması büyük önem taşımaktadır.

Uyurgezerlik

Uyurgezerlik, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülebilen bir uyku problemidir. 5-12 yaş aralığındaki çocuklarda daha sık görülen uyurgezerlik, genler yoluyla taşınmaktadır. Uyurgezer çocuklar, uykudan bilinçsiz bir şekilde kalkarak yürümeye başlayabildiği gibi, tehlikeli davranışlarda da bulunabilir. Uyurgezerlik tedavisi için psikolojik yöntemler kullanılabildiği gibi, ilaç tedavisine de sıklıkla başvurulmaktadır.

Noktural Bruksizm

Diş gıcırdatması olarak da bilinen noktural bruksizm sorununun nedeni tam olarak bilinmediği gibi, dişlerin aşınmasına yol açan bir durumdur. Kaygı durumu, aile içi sorunlar, huzursuzluk, kayıplar gibi durumlarda daha sık görülen noktural bruksizm durumunda çocukların psikolojik tedavisi görmesi gerekebileceği gibi, diş sorunları nedeniyle diş hekiminin yardımının alınması da gerekebilir.