Çocuklarda yemek seçme alışkanlığına karşı önlem almak gerekir. Çocuğun yemeği reddetmesine karşı neler yapılabilir?
Oyun dönemindeki çocuklar beslenmede yemek seçmeye başlayabilir. Çocuk birkaç yemeği yemek istemiyorsa sorun değildir. Ancak çocuk birkaç çeşit yemek dışında başka bir şey yemek istemiyorsa beslenmede sorun yaşanıyor demektir. Yetişkinler de yemekler arasında ayrım yapmamalı, bu konuda çocuklara kötü örnek olmaktan kaçınmalıdır.
Oyun çocuğunun beslenme alışkanlıkları ileride karşılaşılabilecek sağlık sorunlarını önlemek veya en aza indirmek için çok önemlidir. Bu dönemde iyi beslenme alışkanlıkları kazandırılırsa çocuğun büyüme ve gelişmesi istenilen düzeyde ilerler. Beslenme alışkanlıkları ve sağlık problemleri arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Çocuk ne kadar yeterli ve dengeli beslenir ve bunu alışkanlık haline getirirse o kadar az sağlık problemi ile karşılaşır.
Yemek Seçen Çocuk İçin Ne Yapılabilir?
Çocuklarda yemek seçme alışkanlığına karşı yapılması gerekenler nelerdir? Yemek seçen çocuklara yiyecekler değişik şekillerde hazırlanarak yedirilebilir. Ayrıca çocuğa yemeği değişik biçimlerde sunarken seçme şansı da tanınabilir. Örneğin ıspanağı börek olarak mı, yumurtalı mı ya da yoğurtlu mu yemek istediği sorulabilir. Yemek seçen çocuk yemediği yemekler karşısında zorlanmamalı, çocuğa aynı besin değerini taşıyan değişik seçenekler sunulmalıdır.
Çocuğa yemek seçmeden düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmak, çocuğu ek besinlere alıştırırken benimsenen tutumla yakından ilgilidir. Çocuğun yemek seçmesini önlemek için erken dönemde (0-1 yaş) değişik kıvam ve tatlardaki ek besinlere alıştırılmalıdır.
Çocuğun iyi davranışlarda bulunduğu zamanlarda şeker, çikolata ve benzeri şeylerle ödüllendirilmesi bazı besinleri reddetmesine neden olacak ve hep aynı şeyleri, aynı yöntemle yemek isteyecektir. Bundan kaçınmak gerekir. Bu çağdaki çocuklara çeşitli besinlerin ne kadar gerekli olduğu, onun büyüme ve gelişmesini sağlayacağı, yemezse büyüyemeyeceği her fırsatta anlatılmaya çalışılmalı ancak onun benimseyeceği bir öğretim şekli kullanılmalıdır.
Çocuk süt içmek istemezse “içmezsen içme” deyip bırakmak yerine yoğurt, muhallebi ve sütlaç yapılarak çocuğa süt verilebilir. Çocuk et yemiyorsa kuru baklagillerden hazırlanan bir diyetle protein gereksinimi karşılanabilir.
Erken dönemden itibaren doğru şekilde beslenme alışkanlığı edinen çocuk ileri yaşlarında beslenme konusunda sorun yaşamayacaktır. Çocuklara sağlıklı bir ömür diliyoruz.