Çocuklarda yüksek ateş uzun süre düşürülemediğinde havale riskine neden olabilir. Enfeksiyon, aşı, su kaybı ya da kafa travmaları gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkabilen yüksek ateşin 3 günden fazla sürmesi durumunda doktora başvurmak şarttır.
Bebeklerde ya da çocuklarda yüksek ateş, genellikle enfeksiyona bağlı hastalıklarla birlikte ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, aşı sonrası ateş görülme ihtimali de oldukça yüksektir. Ancak nedeni anlaşılamayan ve uzun süren ateş çoğunlukla tehlikelidir. Bilhassa ateşin 40 derecenin üzerine çıkması ve düşürülememesi durumunda acilen doktora başvurmak gerekir.
Çocuklarda Yüksek Ateş için Önlemler
Çocukların ateşinin ani bir şekilde ya da birkaç saat içerisinde yükselmesi durumunda, birkaç önlem alınarak ateşin düşürülmeye çalışılması önemlidir. Bu önlemler şöyledir:
- Çocuğun üzerindeki kalın kıyafetleri çıkarın. Çocuğa ince ve bol kıyafetler giydirin.
- Ortamın çok sıcak olmamasına özen gösterin. Kış aylarında dahi olsa, oda sıcaklığının 24 derecenin üstüne çıkmamasını sağlayın.
- Ateşin devam etmesi durumunda, ılık duş aldırın ve ılık suyla ıslatılmış havlular ile vücudunu serinletin.
- Çocuğun sıvı almasına dikkat edin. Yüksek ateş durumunda, çocuğun su içmesini sağlayın.
- Ateşin 39 derecenin üstüne çıkması ve aldığınız önlemlere rağmen düşmemesi halinde doktorunuza başvurun. Yüksek ateşin tehlikeli olabileceğini unutmayın.
Çocuklarda yüksek ateş sırasında, üşüme ve titreme sıklıkla görülür. Ancak bu durumda çocuğun üşümemesi için üstünü örtmek ya da çocuğa sıcak banyo yaptırmak oldukça yanlıştır. Bununla birlikte çocuğa soğuk duş aldırmak da doğru değildir. Ateşi düşürmek için ılık duş yeterlidir. Alkol ya da sirkeli su ile kompres uygulanması ateşin düşmesini sağlamaz. Aynı şekilde ateş düşürücü ilaçların da doktor kontrolü dışında kullanılmaması gerekir.
Çocuklarda Ateşin Düşmemesi Durumunda Ne Yapılmalı?
Enfeksiyon ya da aşı uygulamaları sonrası, yüksek ateş birkaç gün boyunca devam edebilir. Ateşin 39 derecenin üzerine çıkması her zaman tehlikelidir. Bu durumda, ateşi düşürmek için birtakım önlemler alınması gerekir. Ancak bu önlemlerin işe yaramaması durumunda doktora başvurulmalıdır. Yüksek ateş sonrasında çocuğun sürekli kontrol edilmesi de şarttır. 3 gün boyunca çocuğun ateş derecesi izlenmeli ve yüksek ateşe eşlik eden semptomlar belirlenmelidir. Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı gibi etkiler görülmesi durumunda da doktora başvurmak gerekir.
Yorumları Göster (1)
Bizim kültürümüzde insanlar ateşten adeta korkuyor. Ateş aslında enfeksiyonla savaşmak için vücudun doğal bir savunma mekanizması. Ateş vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirerek enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Bir de her ateşte ilaca sarılmak gibi bir alışkanlığımız var. Elbette çocuğumuz 3 aydan küçükse, ateşi 4-5 gündür düşmüyorsa, nefes almada sorun yaşıyorsa, kulak ağrısı, sinüslerde ağrı, boyunda ağrı ve tutulma, baş ağrısı, tekrarlayan ishal, kusma ve vücutta döküntü varsa, her zamankinden farklı huysuzluk, sürekli uyku hali, kafa karışıklığı varsa ve çocuğumuz susuz kaldıysa bir an evvel doktora götürmekte fayda var.