Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Zeka Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda zeka gelişimi üzerine yapılan araştırmalara göre, kalıtımın zeka üzerinde etkisi olmakla birlikte, özellikle 0-3 yaş arasındaki zeka gelişimi büyük önem taşıyor. Çocuğun zekası, doğduğu anda netleşmediği gibi, belirli yaş aralıklarında zeka düzeyi netleşmeye başlıyor.

0-4 Yaş Büyük Önem Taşıyor

Çocuklar gelişimi sürecinde, çocuğun zekasını geliştirecek oyun ve aktiviteleri destekleme konusunda ebeveynlere önemli görevler düşüyor. Çocuğun 1 yaşından itibaren doğru yönlendirilmesi ve zeka geliştirici aktiviteler ile ilgilenmesinin sağlanılması çocuğun iq puanını artırıyor. Beyin hücrelerinin en hızlı geliştiği dönem olan 0-5 yaş aralığında, çocukların zeka düzeyi büyük ölçüde belirlendiği gibi, karakter özellikleri de belirginleşmeye başlıyor.

cocuklarda-zeka-gelisimi

Eğitim Alan Çocuklarda Zeka Gelişimi Daha Hızlı

Çocukların zeka seviyesi, 4 yaşına kadar önemli bir gelişme gösterdiği gibi, bu süreden sonra da özellikle 5-6 yaşlarına kadar artmaya devam ediyor. Washington Çocuk Eğitim Araştırma Merkezi özel eğitmenleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre çocuklarla yapılan etkinlikler çocukların zekasında önemli bir rol oynuyor. Dar gelirli 30 ailenin evine giderek, 15 aylık çocuklar ile bir saat etkinlik yapan özel eğitmenler, 6 ay sonra, çocuklar 21 aylık olduğunda yaptıkları zeka düzeyi araştırmasında özel eğitim gören çocukların, eğitim görmeyen çocuklara oranla zeka düzeylerinde 17 puanlık artış olduğunu saptamıştır.

Çocukların Zeka Gelişiminde Ebeveynlere Büyük Görev Düşüyor

Araştırmalara göre, çocukların zeka gelişiminde çocuğun teşvik edilmesi, dil ile ilgili faaliyetlerde bulunması ve okuma yazmaya hazırlanması büyük önem taşıyor. Bu nedenle ebeveynlerin özellikle 0-4 yaş aralığında çocuklarla özel olarak ilgilenmeleri ve zeka gelişimine yardımcı olan oyunlar oynamaları gerekiyor. Çocuklarda zeka gelişimi konusunda alınan eğitim önem taşıdığı gibi, beynin sağlıklı beslenmesi de oldukça önemli. Dolayısıyla ebeveynlerin çocuklarda beslenme alışkanlıklarına da ekstra önem vermesi şart.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir