Çocukların beslenme programları; hafıza, zihinsel odaklanma, etkili düşünme gibi becerilerini etkileyebiliyor. Çocukların doğru beslenmesini sağlayarak, zihinsel aktivitelerini daha etkin gerçekleştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Kan şekerinin hızlı yükselmesine yol açan, kimyasal madde içeren ya da büyüme hormonu salgılanmasını teşvik eden besinler, çocukların zihinsel aktivitelerini olumsuz etkiler. Bu nedenle; hazır meyve suları, işlenmiş et ürünleri, yüksek miktarda şeker içeren hazır gıdalar çocukların beslenme programlarından çıkarılmalıdır.
Zihinsel Aktiviteyi Artıran Gıdalar
- Kuruyemişler: Ceviz, fındık gibi kuruyemişler, içerdiği B vitamini dolayısıyla, odaklanmanın artmasını sağlar. Çocuklara her gün, birkaç tane ceviz ve fındık vermeniz, B vitamini ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılar.
- Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, sindirimi kolay olması nedeniyle vücudu yormaz ve yakılma sırasında daha az enerji tüketilmesini sağlar. Bunun yanı sıra, B ve C vitamini açısından zengin olan ıspanak, semiz otu, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, zihinsel aktivitelerin artmasını destekler.
- Balık: Balık, içerdiği Omega sayesinde, beynin beslenmesine yardımcı olur. Çocukların haftada en az bir defa balık tüketmesi, hafıza becerilerini olumlu etkiler. Yapılan araştırmalar göre, balıkyağı, disleksi ve iletişim bozukluğu çeken çocuklarda önemli iyileşmeler sağlıyor.
- Lif İçeren Besinler: Fasulye, mercimek, mısır, badem gibi besinler bol miktarda lif içerir. Lif bakımından yüksek besinlerin tüketilmesi, çocukların zihinsel aktivitelerini olumlu yönde etkiler.
- Magnezyum içeren besinler: Bitter çikolata gibi magnezyum açısından zengin olan besinler, hafıza üzerinde olumlu bir etki yaratır. Çocukların magnezyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmesi, hafıza sorunları yaşamalarının önüne geçer.
- Protein: Protein açısından zengin beslenme, fiziksel açıdan olduğu gibi, zihinsel açıdan da önemlidir. Çocukların haftada en az birkaç defa protein ağırlıklı beslenmesi, zihinsel performansın artmasına yardımcı olur.
Çocukların fiziksel aktiviteleri için olduğu kadar, zihinsel aktiviteleri için de düzenli beslenmeye ihtiyaçları vardır. Düzensiz beslenen çocuklarda odaklanma ve hafıza becerileri hızlı bir şekilde zayıflayacağı gibi; etkili düşünme, yaratıcılık, üretkenlik gibi beceriler de azalacaktır. Bu nedenle çocukların dengeli ve düzenli beslenmelerini sağlamak, fiziksel aktivitelerinin yanı sıra; akademik başarıları, sosyal becerileri ve hayatlarının diğer alanlarını etkileyen faaliyetler açısından oldukça önemlidir.