Anne Baba Okulu

Çocukları Başarılı Olan Ebeveynlerin 11 Ortak Özelliği

Bilimsel araştırmalar göre, çocukların başarısının sihirli bir formülü yok ancak başarılı çocukların ebeveynlerin ortak özellikleri var.

Araştırmalara, çocukları başarılı olan ebeveynlerin birçok ortak özelliği bulunduğunu gösteriyor. Buradan yola çıkıldığında, ebeveynler, değiştirilmesi mümkün olan özellikler üzerinde çalışması durumunda, çocuklarının daha başarılı olmalarını sağlayabilecekleri görülüyor.Çocuklar ve yemek Hazırlama

  1. Çocuklara, Evde Sorumluluk Verirler

Standfor Üniversitesi’nde görevli olan ve TED konuşmaları yapan Julie Lythcott-Haims, çocukların evde sorumluluk üstlenmesinin  önemli olduğunu belirtiyor.

Çocuklara evde sorumluluk vermek, bağımsızlık duygularının güçlenmesine ve sorumluluk almalarına yardımcı oluyor. 3 yaşından itibaren, çocuklara ev ile ilgili sorumluluk verilmesi, çocuğun kişilik gelişimi açısından da önemli olmakla birlikte, sorumluluklar çocukların birey olma bilincini artırıyor.


ebeveynler-yaz-tatili

  1. Çocuklara Sosyal Beceri Kazandırırlar

Pensilvanya Üniversitesi ile Duke Üniversitesi’nde yapılan ve 20 yılı kapsayan araştırmalar, sosyal becerileri yüksek olan çocukların; başkalarını anlama, kendi sorunlarını çözme ve başkalarına yardımcı olma konusunda duyarlı ve başarılı olduğunu gösterdi.

Ebeveynlerin, çocukların sosyal becerilerini güçlendirmesi ve çocukların sosyalleşmesi için farklı etkinliklere katılmasını desteklemek önem taşıyor.


cocuk-ve-baba

  1. Çocuklarından Beklentileri Yüksektir

Kaliforniya Üniversitesi’nde, 6,600 çocuk üzerinde yapılan araştırma, ebeveynlerin çocuklar üzerindeki beklentisinin, çocukların başarıları üzerinde önemli etkisi olduğu ortaya kondu. Araştırmaya göre, çocuklarından yüksek beklentileri olan ebeveynlerin çocuklarının daha fazla kazanım elde ettiği görüldü.

Ebeveynlerin, çocuklarına güvenmesi, çocuklarını desteklemesi ve çocuklarından beklentilerini ortaya koyması çocukların başarılı olmasında rol oynuyor. Ancak beklentilerin baskıcı bir tavırla değil, çocuğun kendine olan güveninin artmasını sağlayacak şekilde, destekleyici bir tutumla ortaya konması gerekiyor.


Anne Baba Çocuk İlişkisi

  1. Aile içi İlişkileri Sağlıklıdır

Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, çatışmanın olduğu ortamlarda yetişen çocukların olumsuz eğilimlere sahip olduğunu gösteriyor. Boşanmış ya da birlikte olmaya devam eden ebeveynler arasındaki çatışma, çocukların başarısını olumsuz etkileyebiliyor.

Ebeveynlerin, birbirleriyle kurdukları iletişim, çocukları doğrudan etkiliyor. Birlikte yaşayan ya da boşanmış olan ebeveynlerin, aralarındaki iletişimin sağlıklı olmasına dikkat etmesi, çocuğun başarısı açısından önem taşıyor.


baba-kitap-okuma

  1. Eğitimleri Genellikle Yüksektir

Michigan Üniversitesi’nden Psikolog Sandra Tang, 2014 yılında, annelerin eğitim düzeylerini araştırdı. Araştırmaya göre, annesi lise veya üniversite mezunu olan çocukların, daha başarılı olduğu görüldü.

Yapılan birçok araştırmaya göre, annelerin eğitim durumu, hayata bakış açısı ve çalışıp çalışmaması çocukların başarısını etkiliyor. Başarılı olmayı hedefleyen anne modeline sahip olan çocukların, başarı ölçeği de artıyor.


Çocuklarda Ev Ödevi Bilinci

  1. Erken Yaşta Çocuklara Matematik Öğretirler

2007 yılında, ABD, Kanada ve İngiltere’de 35 binden fazla okul öncesi çocuk üzerinde yapılan araştırmalara göre, çocukların erken yaşta matematik öğrenmesinin, matematik becerileri üzerinde önemli bir etkisi olduğu görüldü.

Ebeveynlerin, okul öncesi dönemden itibaren çocuklarla birlikte analitik düşünme ve matematik mantığını kavrama konusunda çalışma yapması önem taşıyor.


Çocukların Özgüvenini Artırma

  1. Çocuklarıyla İlişkileri Sağlamdır

2014 yılında, 243 yoksul kişiyle yapılan araştırmaya göre, yoksul ailelerde yetişen çocukların, çocukluk dönemindeki ilk 3 yılda başarısız oldukları tespit edilmesine karşın, 30’lu yaşlarına geldiklerinde daha sağlıklı ilişkiler ve başarılı bir kariyer elde ettikleri görüldü.

Ebeveynlerin çocuklarıyla sağlam bir ilişki kurması, çocukların hem duygusal anlamda hem de psikolojik anlamda gelişmesini sağlıyor.


cocuklarda-odev-yapma

  1. Baskı Yapmazlar

Helikopter ebeveynler, çocukların başarısı üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor. Çocuklarda özgüven gelişimi ve benlik bilinci açısından olumsuz sonuçlar yaratabilen ebeveyn baskısı ya da yoğun ebeveyn müdahalesi, çocukların başarısını da olumsuz etkileyebiliyor.

Çocuklarına sorumluluk veren, onları destekleyen ve bir işi tek başına üstlenmeleri konusunda çocuklarını yüreklendiren ebeveynlerin çocukları, genellikle daha başarılı oluyor.


Çocuk Eğitimi ve Ebeveyn

  1. Başarılı Olmak için Çaba Sarf Etmek Gerektiğini Bilirler

Standford Üniversitesi’nde Psikolog Carol Dweck, yaptığı araştırmalarda, ebeveynlerin başarılı olmak için, iki yol düşündüğünü ortaya koydu. Buna göre, bazı ebeveynler, sahip oldukları yeteneklerin doğuştan geldiğine inanıyor. Dolayısıyla, başarılı olabilmek için, çok fazla çaba göstermenin anlamlı olmadığını düşünüyor. Buna karşın, ebeveynlerin diğer bölümü, başarılı olmak için çaba sarf etmenin şart olduğunu düşünüyor.

Ebeveynlerin çocukları üzerinde yapılan araştırma göre ise, başarının çabayla ilgili olduğunu düşünen ebeveynlerin çocukları daha başarılı oluyor.


Çalışan Anneler

  1. Anne Çalışır

Harvard Business School’da yapılan bir araştırmaya göre, çalışan annelerin çocukları, çalışmayan annelerin çocuklarına göre, daha başarılı olma eğilimi gösteriyor.

Araştırma göre, çalışan annelerin kız çocuklarının yüzde 23’ü akranlarına göre daha kontrollü ve para kazanmaya daha meyilli. Çalışan annelerin erkek çocukları ise, ev işleri yapma konusunda daha fazla sorumluluk alıyor.

Yapılan araştırmalara göre, annenin çalışması, çocuğun başarılı olmasında etkili oluyor.


çocukla tatil

  1. Daha Yüksek Sosyoekonomik Duruma Sahiptirler

Ebeveynlerin sahip olduğu sosyoekonomik durum da çocukların başarısını etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Sosyoekonomik statü artıkça, çocukların eğitime ve eğitim materyallerine ulaşması kolaylaşıyor. Aynı zamanda, gelir düzeyi düşük olan çocuklar, okulun yanı sıra, para kazanmak için çalışmak durumunda da kaldığından, derslere daha az zaman ayırabiliyor. Özellikle eğitim sisteminin yetersiz olduğu ülke ve bölgelerde, sosyoekonomik eşitsizlik, çocukların başarısını ciddi oranda etkileyebiliyor.

(Kaynak: The Independent)

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir