Çocukları güneşten korumak için dikkatli olun. D vitamini faydalı. Fakat kontrolsüz şekilde güneşe maruz kalmak tehlikeli. Çocukları güneşin zararlı etkilerinden koruyun. İşte bunun için yapılması gerekenler.
Yaz ayları geldi. Tatil başlıyor. Çocuklar denize girecek. Dolayısıyla güneş görecekler. Güneş ışınlarının faydası olduğu gibi zararı da var. D vitamini hepimiz için faydalı. Fakat güneşe nasıl çıktığımız önemli. Çocuklar için daha da önemli. Çünkü çocuk cildi daha hassas. Çocukları güneşten korumak için ne yapmalıyız?
Yaz aylarında, çocuklar güneşin zararlı etkilerine sıklıkla maruz kalıyor. Hamileler gibi risk grubunda bulunan çocukların güneş yanıkları ve cilt kanserinden korunmasını sağlamak için sıvı tüketimi, dışarı çıkılan saatler ve kıyafet seçimi gibi noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Çocuğu Güneş Yanıklarından Korumak
- Çocukları Öğle Saatlerinde Dışarı Çıkarmayın
Çocukların, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkarılmaması gerekiyor. Yaz aylarında özellikle havanın bulutlu olmadığı zamanlarda çocukların dışarı çıkarılması zararlı UV ışınlarına maruz kalmasına neden oluyor. Çocukların 11.00 ile 15.00 saatleri arasında uzun süre denizde kalmaları da zararlı olduğu gibi, bu saatlerde gölgede kalmak, güneşin zararlı etkilerinden korunmayı sağlar.
- Çocukların Gölgede Kalmasını Sağlayın
Öğle saatlerinde, çocukların gölgede dinlenmesi ve gözlük ile şapka kullanması gerekiyor. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmak önemli olduğu gibi, mümkün olduğunca gölgede kalmak da çocukların sağlığı açısından önem arz ediyor.
- Açık Renkli Kıyafetler Giydirin
Çocukların yaz mevsimine uygun şekilde, pamuklu ve renkli kıyafetler giymesi gerekiyor. Sıcak havalarda, polyesterden yapılmış kıyafetler çocuk sağlığına zarar vereceği gibi, koyu renkli kıyafetler çocukların daha fazla terlemesine neden olacaktır.
- Güneş Koruyucu Kremi 2 Saatte Bir Sürün
Güneş koruyucu kremlerin etkisini yitirmemesi ve çocukların hassas cildini uzun süre koruyabilmesi için iki saatte bir yenilenmesi gerekir. Özellikle çocuklar havuza ya da denize girdikten sonra, güneş koruyucu krem sürülmesi önemlidir.
- Çocukların Sıvı Tüketimine Dikkat Edin
Sıcak havalarda, çocukların metabolizmasının iyi çalışması ve yapacağı aktivitelerde yeterli enerjiyi sağlayabilmesi için sıvı tüketimine dikkat edilmesi şart. Çocukların taze sıkılmış sebze ya da meyve suyu içmelerinin yanı sıra bol bol su tüketmeleri de sıcak havalarda büyük önem taşıyor.
Çocukların güneşin zararlı ışınlarından korunabilmek için alacağı önlemleri eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi için ebeveynlerin iyi bir rol model olmaları da önem taşıyor. Şapka ve gözlük kullanımı, hafif yiyecekler tüketilmesi, bol bol su içilmesi ve güneşin dik olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gibi için ebeveynlerin çocuklara örnek olması gerekiyor.
Çocukları Güneşten Koruma Yöntemleri
Yaz aylarında özellikle güneşin dik açıyla geldiği saatler, insan vücudunda ciddi etkiler yaratabildiği gibi, çocuklar güneşten çok daha fazla etkileniyor.
Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden çocukları koruyabilmek için öğle vakitlerinde uzun süre dışarıda kalmamak ve güneş kremi, şapka, gözlük kullanmak gerekiyor.
Güneşin zararlı etkilerinin çocukların deri sağlığını bozabileceğini ve kansere varabilecek sorunlara neden olabiliyor. Çocukların güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalması durumunda, ciddi deri ve göz hastalıklarına yol açabildiği gibi, güneş kremi kullanılsa dahi, uzun süre çocukların güneş altında kalmamaları gerekiyor.
Dengeli Beslenmek Önemli
Güneşin yeryüzüne dik olarak geldiği saatlerde, denizde olmak da güneşin etkilerini azaltmadığı gibi, güneş kremi kullanmak yeterlilik sağlamıyor. Bu nedenle çocukların güneş kremi kullansalar dahi uzun süre güneşlenmemeleri gerekiyor. Çocukları güneşin zararlı etkilerinden korumak için, şapka ve güneş kremi kullanımı da şart olduğu gibi, dengeli ve düzenli beslenmek de önem taşıyor.
Yaz aylarında çocuklarda beslenme farklılıkları oluşsa dahi, yeterli sıvı ve mineral alımı önem taşıdığından, ebeveynlerin beslenme konusunda çocukları gözetim altında tutmaları gerekiyor.
Güneş Işınları Çocukların Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
Okulların tatil olmasına kısa bir süre kala, birçok çocuk yaz tatili hazırlıklarına başladığı gibi, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlar göz ve cilt sağlığına zarar verdiğinden, ebeveynlerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor.
Güneş gözlüğü takmadan güneşe çıkmanın körlüğe kadar varabilecek olumsuzluklara yol açabildiğini söyleyen Dünyagöz Hastanesi Altunizade Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalp, çocukların doğrudan güneşe maruz kalmasının büyük sorunlar yarattığını söyledi.
Ozon tabakasının uğradığı tahribat nedeniyle, güneşten gelen zararlı ışınların miktarının artığına ve güneş ışınlarının makula dejenerasyonu ile retina hastalıklarına yol açabileceğine dikkat çeken Tüzünalp, UV ışınları yanma, kanama, sulanma, kaşıntı ve batma gibi şikayetlere yol açabilir, dedi.
Güneşin Zararlı Işınları Göz Hastalıklarına Sebep Oluyor
Güneş ışınlarının zararlı etkisinin giderek artması nedeniyle, gözün güneş ışığına maruz kalması önemli bir sorun oluşturuyor. UV ışınları cilt sorunlarına da neden olabildiği gibi, özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde, göz yapısına etki edebiliyor. Bu nedenle, güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanmak şart olduğu gibi; tente ya da gölge alanlarda durmak yeterli olmuyor.
“Denizde Gözlerinizi Kaşımayın”
Güneş ışınları, göz sağlığını tehdit edebildiği gibi; havuz ve deniz suyu da göze zarar verebiliyor. Hijyen bakımından yeterli olmayan sularda bulunulmaması gerektiği gibi, özellikle havuzlarda çocukların gözlerini açmaması gerektiği konusunda uyarılması gerekiyor.
Yaz aylarında konjoktivitin rahatsızlığının sıklıkla görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalo, çocukların mutlaka maske ya da gözlük kullanmaları gerektiği söyledi. Alerjik göz rahatsızlıklarından kurtulmak için de gözlerin korunması önemli olduğu gibi, deniz veya havuzlarda çocukların gözlerini açması çeşitli göz hastalıklarına yol açabiliyor.
Güneşin Çocuklara Faydaları
Yaz aylarında, ailesiyle birlikte tatile giden çocuklar, denizin ve güneşin sunduğu avantajlardan yararlandığı gibi, sağlık açısından da olumlu etkileniyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İpek Akman, çocukların üzerinde güneş ve denizin olumlu etkileri hakkında bilgi verdi. Çocukların deniz kirliliği ve güneşin zararlı etkilerinden ciddi derecede etkilenebildiği söyleyen Akman, çocukların temiz havuz ve denizlere girmesinin önemli olduğunun altını çizdi.
Çocuklar D Vitamini Depolasın
Güneşin en önemli faydalarından biri olan D vitamini yeterli miktarda alabilmek için güneşten yararlanmak gerekiyor. Ancak güneşin dik geldiği 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmamak için, gölgede durmak gerekiyor.
Çocuklar Kumsalda Eğlenceli Vakit Geçirebilir
Çocukların hayal gücünü kullanabildiği doğal alanlardan biri olan kumsalda, kumdan kaleler ya da farklı şekiller yapan çocuklar dinlenme imkanı bulacağı gibi, deniz kumu kan akışını da hızlandırır. Bunun yanı sıra, kumsalda yürümek bacak kaslarının güçlenmesini sağlar.
Cilt Yaralarına İyi Geliyor
Deniz suyu, yara ve alerjik reaksiyonlara karşı iyileştirici bir etki sunuyor. Bu nedenle egzama, atopik dermatik, sedef gibi çocuklarda çok sık görülen cilt hastalıklarının iyileşmesi için çocukların deniz suyuna girmesi önem taşıyor. Bununla birlikte, cilt alerjisi ya da deri hastalığı olan çocukların havuzlara girmemesi gerekiyor.
Yaz tatilinde çocuklar hem ebeveynleri ile birlikte daha fazla zaman geçirme imkanı buluyor hem de deniz ve güneşin iyileştirici etkisinden yararlanabiliyor. Çocukların denize girmesini sağlamak ve güneş ışığını riskli olmayan saatlerde bol miktarda alması sağlığı açısından büyük önem taşıyor.