Yaz tatilinde çocukların bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi teknolojik cihazları kullanma oranları artıyor. Mobil ya da masaüstü cihazların sık kullanımı, çocuklarda teknoloji bağımlılığına yol açabildiği gibi, obezite gibi sağlık sorunlarını ve sosyal becerilerin zayıflaması gibi olumsuz durumları da beraberinde getirebiliyor.
Çocukların teknoloji bağımlısı olmaması ve sağlıksal ya da ruhsal sorunlar yaşamaması için ebeveynlerin çocukları doğru yönlendirmesi ve gerektiği durumlarda teknoloji kullanımını sınırlandırması gerekiyor.
Teknolojiyi Verimli Kullanmak ve Üretici Olmak
Çocukların teknolojiyi verimli bir şekilde kullanabilmeleri ve tüketici konumdan, üretici konuma geçebilmeleri için birçok imkan bulunuyor. Tasarım ve programlama başta olmak üzere bilgi teknolojilerini, çocukların anlayabileceği şekilde ve eğlenceli bir biçimde aktaran birçok online kurs bulunuyor. Birçoğu ücretsiz olan bu kurslar sayesinde çocuklar teknolojiyi kullanırken, bilgisayar alanında uzmanlık elde edebilme imkanı yakaladıkları gibi; analitik düşünme, problem çözme ve farklı bakış açıları geliştirebilme gibi özellikler de kazanıyor. (Bu konuda yapabileceklerinizi görmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: Çocuklara Kod Yazmayı Öğretin)
Ebeveynlerin çocukları teknoloji kanalıyla eğitim alanına yönlendirmesi, yaz aylarında çocukların teknolojiyi verimli bir şekilde kullanmalarını sağlıyor. 3D yazıcılar için modelleme yapmak, kod yazmak ya da tasarım öğrenmek, çocukların ilgisini çekebilmek için eğlenceli hale getirildiği gibi, çocukların erken yaşta bu çalışmalara vakit ayırması zihinsel gelişimlerine büyük katkı sağlıyor.
Sosyal Medya ve Bilgisayar Oyunları
Çocukların internette en fazla zaman harcadıkları alanların başında sosyal medya ile oyunlar geliyor. Gerek sosyal medyada gerekse online oyun platformlarında çocuklar zorbalığa ve siber saldırılara maruz kalabiliyor. Çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebilecek bu durumlara karşı ebeveynlerin önlem alması büyük önem taşıyor. Siber zorbalık, çocukların özgüvenlerinin azalmasına, sosyal becerilerinin düşmesine ve psikolojik sorunlar yaşamalarına neden olabildiği gibi çocuklar cinsel içerikli verilere de siber zorbalık yoluyla maruz kalabiliyor.
Ebeveynler Ne Yapmalı?
Çocukların gerek teknolojiyi etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmeleri gerekse internet aracılığı ile maruz kalabilecekleri saldırılardan korunmaları için ebeveynlerin çocuklarla doğrudan iletişim kurmaları büyük önem taşıyor. Doğru iletişimin yanı sıra, çocukların bazı konularda uyarılması ve kontrol edilmesi de gerekiyor.
- Sosyal Medyada Fotoğraf Paylaşırken Dikkatli Olun: Çocukların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşırken, fotoğrafları görebilecek kişileri kısıtlayın. Herkese açık fotoğrafların paylaşılması çocukların güvenliği açısından tehdit unsuru oluşturabilir.
- Evinizde Yer Bildirimi Yapmayın: Gerek kendi güvenliğiniz gerekse çocuğunuzun güvenliği için sosyal medyada evinizin Yer Bildirimi’ni paylaşmayın.
- Aile Koruma Filtreleri Kullanın: Çocukların internette geçirdiği tüm zamanı kontrol edemeyeceğiniz gibi, çocuğunuzun interneti güvenli bir şekilde kullanabilmesini sağlamak ve şiddet ya da cinsel içeriklere maruz kalmasını engellemek için aile koruma filtreleri kullanabilirsiniz.
- Çocuğunuz ile Sosyal Medyada Arkadaş Olun: Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarından sizi eklemesini sağlayarak, arkadaşlarını kontrol edin. Çocuğunuzun paylaşımlarında sakıncalı ya da olumsuz bir durum görmeniz durumunda, doğrudan çocuğunuzla iletişim kurun.
Çocukların sosyal medyada ve internette olumsuz durumlarla karşılaşmasını engellemek her zaman mümkün olmayacağı gibi, olumsuz durumlar karşısında sergileyeceğiniz tutum ile çocuğunuzun zarar görmesini engelleyebileceğinizi unutmayın.