Çocukların dijital ortamda güçlendirilmesi için İzmir Çocuk Çalışmaları Ağı‘ndan Özlem Akın ve Süleyman Gök tarafından bir bilgi notu yayınlandı.
İzmir Çocuk Çalışmaları Ağı‘ndan Özlem Akın ve Süleyman Gök, post korona döneminde dijital alanda çocukluk ve çocuk hakları çalışmalarına anlamlı bir katkı sunmak amacıyla bir bilgi notu yayınladı.
Çocukların Dijital Ortamda Güçlendirilmesi İçin Bilgi Notu’nun içeriğinde şöyle bir açıklama yer alıyor:
“UNICEF’in 2017 yılında gerçekleştirdiği “Dünya Çocuklarının Durumu” araştırma raporuna göre 18 yaşından küçük çocuklar ve ergenler; tüm dünyadaki internet kullanıcılarının üçte birini oluşturmaktadır.
Dijitalleşmenin içinde olan çocuklar; Covid-19 sürecinde neredeyse tüm ihtiyaçlarını dijital becerileri ile sağlıyor ve sağladıkları erişim ile eğitim, arkadaşlıkları sürdürme, online programlar sayesinde sanal sınıf ortamında derse katılım fırsatı ile hobi ve sportif aktivitelerinden günlük sohbetlerine kadar her şeyi sanal platformdan sürdürmektedirler.
Bu dönemde zorunlu olarak sanal ortamlardan yaşamını devam ettiren çocukların dijitalleşme süreçlerini altı farklı başlıkta inceleyebiliriz:
- Dijital Eğitim
- Dijital Yaygınlaştırma
- Dijital Ayrım
- Çevrimiçi Risk
- Dijital Tutum
- Dijital Politika
Bu bilgi notu, çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri ile aktivistler başta olmak üzere kamu, özel, medya ve akademi paydaşlarının yeni dönemde çocuk politikalarının şekillendirmelerine ve post corona döneminde dijital alanda çocukluk ve çocuk hakları çalışmalarına anlamlı bir katkı sunmak amacıyla İzmir Çocuk Çalışmaları Ağı tarafından hazırlanmıştır. Hazırlanan bilgi notu masa başı ve literatür araştırmaları ile desteklenmiş, mevcut durumun çocuklar üzerindeki etkilerinin kapsamlı analizinin yapılması gerekli görülmektedir.”
Covid-19 döneminde dijital ortam ve araçların önemi gün geçtikte artmaktadır. Dijital araçların çocuk hakları ve çocukluk üzerindeki etkileri ile ilgili tespit ve önerilerini içeren bilgi notuna şu linkten ulaşabilirsiniz.