Çocukların Diş Bakımı için Yaz Önerileri

Yaz aylarında okulların tatil olması nedeniyle günlük aktiviteleri değişen çocuklar, dişlerini fırçalamayı ihmal edebiliyor. Akşamları daha geç yatan çocuklar, dişlerini fırçalamayı ihmal edebildiği gibi, düşme ve çarpmalar nedeniyle de diş kayıpları yaz aylarında daha sık görülüyor.

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimi Doç. Dr. Didem Özdemir, yaz aylarında çocukların diş sağlığının korunması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Yatmadan Önce Dişler Mutlaka Fırçalanmalı

Çocuklar, yaz aylarında tatil yaptıkları mekanlarda ya da evlerinde daha geç saatte uyuyor. Bu durum, dişlerini fırçalamayı ihmal etmelerine neden olduğu gibi, ebeveynlerin bu konuda dikkatli olması ve çocukları uyarması gerekiyor.

Asitli İçecekler Tükettikten Hemen Sonra Dişler Fırçalanmalı

Yaz aylarında çocuklar daha fazla şekerleme tükettiği gibi, asitli içeceklerin tüketimi de artıyor. Asitli içecekler çocukların genel sağlığına da zarar verdiğinden, ebeveynlerin asitli içecek tüketimini olabildiğince azaltması önem taşıyor. Çocukların ana öğünlerin ardından asitli içecek tüketimine izin verilebileceği gibi, içeceklerini bitirdikten sonra dişlerini fırçalamaları gerekiyor.

Yerinden Çıkan ya da Kırılan Dişler için Vakit Kaybedilmemeli

Çocuklar yaz aylarında yüzme, bisiklet ya da futbol gibi spor faaliyetlerinde düşme ve çarpma nedeniyle diş kayıpları yaşayabilir. Bu durumda, ebeveynlerin kırılan dişi soğuk süte koyup, vakit kaybetmeden diş hekimlerine ulaştırmaları gerekiyor. Çocukların diş eti kanamasını durdurmak ve diş kaybının önüne geçebilmek için vakit kaybetmeden diş hekimine ulaşılması gerekiyor.

Yaz aylarında çocukların diş sağlığını korumak, çürümelerin önüne geçmek ve diş kayıplarını önlemek için ebeveynlerin diş fırçalama konusunda çocukları uyarmaları ve olası kaza durumlarında vakit kaybetmeden diş hekiminden yardım almaları gerekiyor.