Kültür Sanat

Çocukların geleceği için “su”

2009 Dünya Su Günü dolayısıyla, temiz içme suyuna erişim ve su paylaşımı gibi konularda çözüm için toplu hareket etme çağrısı yapıldı. Bu yılın konusu – sınırı aşan sular – su kaynaklarının entegre yönetimi gerekliliginin küresel ölçekte kavranmasını amaçlıyor.

Özellikle su yollarının ulusal sınırların ötesine geçtigi durumlarda işbirligi, dünyadaki su kaynaklarının yönetiminde kilit öğe olarak öne çıkıyor. Temiz ve sağlıklı içme suyuna erişim ise, nerede yaşarlarsa yaşasınlar, çocukların sağlığı ve esenliği açısından vazgeçilmez önemdedir.

UNICEF Su, Sanitasyon ve Hijyen Bölümü Başkanı Clarissa Brocklehurst konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Su ile ilgili konularda hareketsiz kalmak bir seçenek değildir. Temiz su ve sanitasyon imkânlarına sahip olmak, sağlıktan yaşamaya ve yaşamda onurlu bir yer edinmeye kadar, bir çocuğun yaşamı açısından temel önemdedir. Toplulumları bir araya getirebileceği gibi bölebilecek de olan sınırlı bir doğal kaynak olarak su, aynı zamanda çocuk haklarının gerçekleşmesi açısından da yaşamsal önemdir.”

Bu konuda iyi bir haber de var… Bugün dünya nüfusunun yüzde 87’si, bir başka deyişle 5.7 milyar insan temiz içme suyu imkanlarına sahiptir.  Bununla birlikte, iç karartıcı bir başka durum da söz konusudur! Tüm dünyada 5 yaşından küçük 125 milyonu aşkın çocuk, temiz içme suyu imkanlarına sahip olmayan hanelerde yaşamaktadır.

Bundan daha fazla sayıda insan  -toplam 2.5 milyar kişi – ise sanitasyon imkanlarından yoksundur. Bu da söz konusu insanların sağlığını tehdit ettiği gibi kullandıkları suyun kalitesi açısından da bir tehlike oluşturmaktadır.

UNICEF dünyanın çeşitli bölgelerinde 90’ı aşkın ülkede su, sanitasyon ve hijyen (WASH) programlarını desteklemektedir. Bu programlar, toplulum ve haneler düzeyinde basit, maliyeti düşük ve erişilebilir müdahalelere odaklanmaktadır. UNICEF WASH programları, düşük maliyetli teknolojilerle sorunlara sürdürülebilir ve uzun dönemli çözümler getirme çabası içindedir.

Örneğin, yağmur suyundan yararlanılması, hijyenik tuvaletler, ellerin sabunla yıkanması ve içme suyunun arıtılması gibi hane düzeyindeki basit uygulamalar, bunlar arasında yer almaktadır.

UNICEF, iklim değişikliğinin su, sanitasyon ve hijyen gibi konular üzerindeki etkisini giderek daha fazla dikkate almaktadır. Dünyada en güç durumdaki çocukların korunması, onları iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı koruyacak özel önlemler alınmadan mümkün olmayacaktır.

UNICEF Dünya Su Günü’nü dünyanın dört bir yerinde kutlamaktadır. Örneğin UNICEF Moğolistan’da iklim degişikliginin sınırı aşan sular üzerindeki etkilerini ele alıp tartışmak üzere ülke hükümetinden ve diğer Birleşmiş Milletler kuruluşlarından uzmanlara çağrıda bulunmuştur. Bunun yanı sıra, okullarda çocuklar arasında suyla ilgili konularda düzenlenecek kompozisyon yarışmaları da çocukların sınırı aşan sular konusunda bilgilenmelerine yardımcı olacaktır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir