Çocukların Medya Hakkındaki Görüşleri

I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi düzenleme ekibi, etkinlik öncesi çocuklara medya ve kongre konusundaki görüşleri sordu.

Elif Nisanur (8 yaşında), Şişli-İstanbul
Medya okuryazarlığı kongresine katılmak isterim. Kongrede çizgi film kahramanları da olsun. Onlara beğendiğimiz veya beğenmediğimiz şeyleri söyleyelim.

Kerem Sakar (9 yaşında), Tokat
Aşk filmlerinin yerine hayvanlarla ilgili filmler konulsun. İnternetteki kötü siteler kaldırılsın. Bilim ve icat programları çok olsun isterdim. Ben okuldan gelince bakıyorum hiç olmuyor.

Ümit Işık Tan (10,5 yaşında), Kadıköy-İstanbul
Kongre’ye çocukların katılması çok iyi. Ama çocuklara yararlı olması için görüş ve sonuçlar kısa ve çarpıcı olmalı. Yoksa çocuklar sıkılır. TV’de, sinema reklamlarında gösterilmeli ve okullarda öğretmenler tarafından anlatılmalı. Çocukların öğrenme, eğlenme, sağlık hakları önemli. Okullarda kitap yerine tablet olmalı, çocuklar hep eğlenceli ve oyunlu biçimde eğitilmeli (Facebook’taki Bil ve Fethet oyunu gibi).

Betül Koç (11 yaşında), İstanbul
Kişisel sosyal paylaşım sitelerindeki güvenliğin arttırılması ve saldırılara karşı bir önlem alınması.

Fatih Sakar (12 yaşında), Tokat
Gazetelerin yalan haber yazmasının nasıl engellenebileceğinin tartışılmasını isterdim.

Merve Tarhan (12 yaşında) Tokat
Kızlara yönelik etkinlik programlarının olmasını isterdim. Radyasyon yaymaması için telefon televizyon ve bilgisayarların kapatılmasını isterdim.

Sıla Aydemir (13 yaşında), İstanbul
Medyanın daha geniş düşünmesini, sadece ileri yaşta insanlar için değil, tüm yaş gurubundaki insanlara hitap edecek şekilde herkesi düşünerek, bir şeyler ortaya koymalarını isterim. Bu toplantıda bu sorunlara çözüm bulmak için tartışırım.

Aybike Emel (13 yaşında), Eskişehir
Reyting amaçlı program yapılmamalı, insanları eğlendirmek için yapılmalı.

Zeynep Bayrak (13 yaşında), Eskişehir
Yabancıların medya anlayışıyla bizimkinin karşılaştırılmasını isterim.

Sevgi Arkan (15 yaşında), Burhaniye- Balıkesir
Duyduğumda ilginç gelen bu konu üzerine bir kongre düzenlenecek olması beni heyecanlandırdı. Çünkü çocukları yakından ilgilendiren bir konu. Doğru kullanıldığında sihirli bir değnek olabilecek medya, yanlış kullanıldığında bir tuzak olabilmekte. Çoğu zaman hiç farkında olmadan bu tuzağa düşebiliyoruz. Örnek verecek olursam, ödev siteleriyle internette yaşadığım sorunlar başta geliyor. Çünkü ödev sitesi diye girdiğimiz sitelerde karşılaştıklarım pek de iç açıcı değil. İstemsizce bu sitelere girmiş bulunuyoruz. Ayrıca gazetelerde bize dair bir sayfa bulunmayışı da bir başka sorun. Bence çocuklara özel bir gazetecilik anlayışı ile hareket edilirse, sosyal bir sorumluluk örneği olur. Dilerim kongrede bütün bunlar ele alınır.

Mehmet Habib Aba (15 yaşında), Kayapınar-Diyarbakır
Yapılacak olan Çocuk ve Medya Kongresi’ni çok olumlu bulduğumu söylemek isterim. Ele alınacak konu başlıkları gerçekten üzerinde düşünülmesi ve fikir üretilmesi gereken konular. Ben de özellikle bilgisayarların yanlış kullanıldığını; oyun amaçlı kullanıldığını çevremde görüyorum. Bu oyunlar çocuk ve hatta büyükleri bilgisayar bağımlısı yapıyor, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Bence her bilgisayarda güvenli internet paketleri bulunmalı ve filtreler kullanılmalı. Televizyonlarda ise kanallar yaşlara göre sınıflandırılmalı. Umarım kongrede çocuklar yararına önemli kararlar alınır.

Özen Uğurlu (18 yaşında), İstanbul
(Şu an medya ile ilgili ulusal / uluslararası bir toplantı olsa, hangi konuların ele alınmasını beklersiniz? sorusu üzere) Sansür. Tarafsızlık.