Çocukların olumsuz davranışları çeşitli nedenlere bağlıdır. Doğru tutum takınılarak çocukları olumlu davranışa sevk edilebilir.
Çocuklar olumlu ve yapıcı yollarla istediklerini elde edemezlerse olumsuz davranmaya başlarlar. Çocuğun elde etmek istediği, genellikle anne-babasından kendisine yöneltilecek olan sevgi ve ilgidir. Çocuk olumlu davrandığı halde fark edilmediğini düşünürse veya olumsuz davrandığı zaman ilgiyi üzerine çekmeyi başarabilmişse olumsuz davranmayı öğrenir. Örneğin, yemeğini düzgün bir şekilde yediğinde sadece kuru bir aferin alıyor da yemek yememeyi seçtiğinde kendisiyle ilgileniliyorsa çocuk yemek yememeyi tercih edecektir. Çocukların dünyası çok farklıdır. Çoğu zaman olumsuz yollarla dahi çekecekleri olumsuz ilgi onları tatmin eder.
Çocuğukların Olumsuz Davranışları Karşısında Ne Yapılmalı?
- Çocuklar nasıl davranacağını bilemiyor olmanın kaygısıyla ve ebeveyn sevgisini yitirirsem, endişesi ile olumsuz davranabilir. Çocukların olumsuz davranışları karşısında şöyle tutum takınılmalıdır:
- Sinirlenip onları cezalandırmak yerine, onlara karşı şefkatli olunmalı ve onlara nasıl yardımcı olunabileceği düşünülmelidir.
- Dikkati çocuğun olumlu davranışına yöneltmek gerekir, olumsuz davranış bir süre, mümkün olduğu kadar görmezlikten gelinmelidir.
- Olumlu davranış veya ona yakın bir davranış görüldüğü zaman, o anda çocuk takdir ve teşvik edilmelidir.
- Olumsuz davranış yapılmadığında veya onun yerine istenilen davranış gösterildiğinde çocuk o anda takdir edilmelidir.
- Olumsuz davranışın nedeni düşünülmelidir. Çocuk olumsuz davranıyorsa düşünülenin aksine başka nedenleri olabilir. İyice bakıldığında arkasında giderilmemiş bir ihtiyaç olabilir.
- Olumsuz davranışın yerine yapabileceği olumlu bir davranış gösterilmelidir. “Koşma” demek yerine “Yavaş yürü” denilebilir.
- Çocuğun olumsuz davranışından dolayı yaşanılan olumsuz duygular ve etkiler ona belirtilmelidir. O anki duyguları ifade etmek çocuğu sakinleştirecek ve rahatlatacaktır. Ayrıca çocuk olumsuz davranışın diğer kişiler üzerindeki olumsuz etkisini anlamış olacaktır.
- Bütün ikaz ve ısrarlara rağmen çocuk olumsuz davranışta ısrar ederse o davranışının sonuçlarını yaşaması ve olumsuz davranışı üzerinde düşünmesi sağlanmalıdır. Bütün ikazlara rağmen duvarı boyayan çocuğa duvarın sildirilmesi gibi.
Bu öneriler ışığında çocuğunuzla doğru iletişim kurabilirsiniz. Ebeveynler yılmadan çocukla doğru iletişim kurabilmek için çabalamalı, böylece çocuğun olumlu davranışlar edinmesi teşvik edilmelidir. Olumsuz davranışlar ebeveynden gelen olumsuz davranışla körüklenmemelidir.