Yapılan araştırmalar, her üç çocuktan birinin ve her üç yetişkinden ikisinin kilo sorunları ve obezite ile savaştığını gösteriyor. Obezite ile doğru mücadele edebilmek ve sağlığı koruyabilmek için “mutfağa” daha fazla önem vermek gerekiyor.
Beslenme ve sağlık konusunda babaların rolü oldukça önemli olduğu gibi çocukların ve ailenin diğer üyelerinin obezite ile etkili bir şekilde mücadele edebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı kilit noktalar bulunuyor.
- Sodyum Tüketimine Dikkat Edin
ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme Değerlendirmesi’ne göre, 6-18 yaş arasındaki çoğu çocuk çok fazla sodyum tüketiyor. Pizza, beyaz ekmek, hazır çorba ve nugget gibi beyaz et ürünleri gibi yüksek sodyum içeriyor. Çocuklarınızın ve ailenizin sağlıklı beslenmesini sağlamak için, bu tür yiyeceklerin miktarını azaltarak, çocukların aşırı sodyum tüketmesini önleyebilirsiniz.
- Bir Plan Yapın
Gıda alışverişi yapmadan önce, çocuklar için sağlıklı yiyecekler hazırlama ve alternatif gıdaları deneme konusunda bir plan yapın. Çocukların genellikle yemekten hoşlanmadığı ıspanak, enginar, kereviz gibi sebzeleri, sunum ve lezzet bakımından alternatif seçeneklerle sunun.
- Alışveriş Yaparken Sağlığı Ön Planda Tutun
Obezite ve kilo sorunu ile mücadelede en önemli adımlardan biri, buzdolabınızda sağlıksız yiyeceklerin bulunmamasıdır. Buzdolabınızda doğru besinler buludurduğunuzdan emin olmak için şu önerileri takip edin.
- Alışverişe Manav Reyonundan Başlayın: Diğer gıdalara oranla daha fazla şeker ve sodyum içeren ambalajlı ürünler (tatlı, şekerli ürünler) genellikle marketlerin koridor kısımlarında bulunur. Ancak marketin dış kısmındaki besinler genellikle daha taze ve doğaldır. Dolayısıyla sağlıklı besinler ararken, başlangıç noktanız manav bölümü olmalıdır.
- Ürünlerin İçindekiler Kısmını Kontrol Edin: Ailenizin sağlığını korumak için en etkili yollardan biri de, ambalajlı ürünlerin içeriğindeki maddeleri bilmektedir. Yüksek sodyum ve şeker gibi negatif kalori içeren ürünlerden uzak durun; bunlar yerine sağlıklı kalori (kalsiyum, protein, bitkisel yağ gibi) içeren ürünlere yönelin.
- Beslenme Sürecine Çocuklarınızla Birlikte Gidin
Sağlıklı besinler hazırlayabilmek için çocuğunuzun da beslenme sürecine dahil olmasını teşvik edin. Markette bir ürün ararken, ürünlerin içindekiler bölümünü okurken veya yemeği hazırlarken, çocuklarınızın bu aşamaya dahil olması önemlidir. İnteraktif yemek hazırlığı, sağlıklı beslenme açısından büyük kazanımlar sağlar. Örneğin; sohbet etmek, soru sormak veya olumlu alışkanlıkların uzun vadede büyük getirisi vardır.
- İçeceklere Dikkat Edin
Beslenme çocuklarınızın sadece ne yediği değildir. Yiyeceklerin yanı sıra, içecekler de kalori alımı konusunda oldukça dikkat edilmesi gereken noktadır. Bazı asitli içecekler çok yüksek miktarda kalori ve sodyum içerebilir. Yemek hazırlarken ve alışveriş yaparken bu önemli detayı unutmayın. Çocuklar yemeğin yanında her gün su içmek istemeyebilirler. Yine de içeceklerin kalorisine dikkat etmek, sağlıklı beslenmek açısından önemli bir yoldur. Limon veya diğer meyveleri kullanarak doğal meyve suları oluşturabilirsiniz. Bu şekilde sağlıklı öğünler için başarılı içecek alternatifleri oluşturabilirsiniz.
- Çocuklarınıza Örnek Olun
Çocuklarınız için sağlıklı beslenme alternatifleri düşünürken, kendi beslenme alışkanlıklarınızı da kontrol edin. Babasının sağlıksız olduğunu söylediği yiyeceklerini tükettiğini gören bir çocuk, buradaki çelişkiyi hemen fark eder. Bu nedenle, ailenizi sağlıklı beslenmeye teşvik ederken, onlara örnek olmaya dikkat edin. Sağlıklı beslenme ile hem genel sağlığınızı koruyacağınız hem de obeziteden korunacağınız düşüncesine bağlı kalmaya dikkat edin.
Alışveriş, yemek hazırlama ve beslenme konusunda, babaların doğru yöntemleri uygulaması; çocukların hem bedensel sağlığı hem de zihinsel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çocukların sağlıklı gelişimini desteklemek ve obeziteden korunmalarını sağlamak için, onları spor yapmaya teşvik etmenin rolü de ön planda tutulmalıdır.