Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor ve zihinsel faaliyetlerini olumlu etkiliyor.

Çocukların düzenli ve dengeli beslenmesini sağlamak için, çocuğun protein, bitkisel yağlar, mineral ve vitamin bakımından zengin gıdalar tüketmesi önemli olduğu gibi, bu gıdaları nasıl tükettiği de önemlidir.

Çocukların sağlıklı beslenmesi için hem ana öğünlere hem de ara öğünlere dikkat edilmelidir.

Çocukların ara öğünlerde besleyici değeri olmayan, aşırı miktarda şeker ya da sağlıksız yağ içeren besinleri tüketmesine izin verilmemelidir.

 

  1. Kahvaltı Öğününü Atlamayın

Çocukların protein ve vitamin açısından zengin bir kahvaltı yapması, güne zinde ve mutlu başlamasını sağlar. Bunun yanında, öğle yemeğine kadar, sağlıksız atıştırmalıklar tüketmesini de engeller ve bir sonraki öğüne kadar ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağlar.


  1. Tek Tip Beslenmeden Kaçının

Balık, ıspanak, portakal ya da peynir.. Herkes bu yiyeceklerin zengin gıdalar olduğunu bilir. Ancak çocuklara sürekli kırmızı et, balık ya da yeşil sebzeler yedirmek doğru olmayabilir. Yemek çeşitliliğini olabildiğince artırmanız, çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri almasına yardımcı olur. Örneğin; yabani bitkiler, kuruyemişler veya kuru meyveler de düzenli olarak tüketilmelidir.


  1. Alternatifler Üretin

Her çocuğun sevmediği yemekler mutlaka vardır. Eğer çocuğunuz, soğan ve sarımsak gibi antioksidan bakımından güçlü olan gıdaları tüketmek istemiyorsa; üzüm, kivi, yeşil çay gibi antioksidan değeri yüksek bitki ve sebzeleri beslenme düzenine ekleyebilirsiniz. Ancak çocuğunuz hiçbir yeşil sebzeyi sevmiyorsa, bu durumda etkili bir alternatif yaratmanız şarttır. Sebzeleri farklı şekilde pişirerek ya da farklı şekilde servis ederek, çocuğunuzun sevmesini sağlamak, onun sağlıklı beslenmesi açısından oldukça önemlidir.


  1. Sıvı Tüketimine Dikkat Edin

Beslenme düzeni, içerisinde sıvı tüketimini de barındırır. Çocuğun gün içerisinde en az 2-3 litre su içmesi oldukça önemlidir. Çocuğunuza sık su içme alışkanlığı kazandırmanız, sağlıklı beslenmesi ve sindirim sisteminin düzenli çalışması açısından son derece önemlidir.


  1. Şekeri Azaltın

Son yıllarda yapılan araştırmalar, şekerin başta çocuklar olmak üzere, tüm insanlardaki olumsuz etkilerini etkili bir şekilde gösteriyor. İşlenmiş şeker içeren ürünleri olabildiğince azaltarak, çocuğunuza doğal yiyecekler hazırlamak, büyük önem taşıyor.

Hazır kekler, hazır bisküviler ya da hazır şekerler, olabildiğince az tüketilmeli. Çocuğunuza ev yapımı kek ve çikolata gibi ürünler hazırlayarak, şeker oranını kendiniz ayarlayabilir ve hem onun sevdiği yiyecekleri tüketmesini sağlayabilir hem de sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.


  1. Gazlı İçeceklere Alternatifler Üretin

Çocukların gazlı içeceklere alıştırılması oldukça yanlış ve sakıncalıdır. Gazlı ve asitli içecekler, çocukların midesine, sindirim sistemine ve beslenme alışkanlıklarına zarar verir. Bunun yanı sıra obeziteyi tetikler ve sağlıksız beslenmeye yol açar. Çocuğunuza asitli ve gazlı içeceklere alternatif olarak, sütten ya da taze meyve ve sebzelerden, lezzetli içecekler hazırlayabilirsiniz.


  1. Sağlıklı Atıştırmalıklar Hazırlayın

Öğün aralarında, çocukların sağlıklı atıştırmalıklar tüketmesini sağlamak da önemlidir. Kuruyemiş, kuru meyve, taze sebze ve meyve öğün araları için idealdir.


  1. Birlikte Yemek Yapın ve Birlikte Yiyin

Çocukların yemek hazırlama sürecine katılması hem iş birliği yapma özelliğini artırır hem de yemek yeme vaktine tam olarak hazırlanmış olur. Birlikte yemek yapmak ve sofrayı hazırlamak, çocukların yemek öncesinde atıştırmalık tüketmesini de engeller. Aynı şekilde, birlikte yemek yemek de önemlidir. Yapabileceğiniz her durumda, yemeği birlikte yemeye çalışın.


  1. Yavaş Yeme Alışkanlığı Kazandırın

Hızlı yemek yemek, obeziteyi tetiklemekle birlikte, sindirim sistemini de zorlar. Çocukların hangi gıdalarla beslendiği önemli olduğu gibi, gıdaları nasıl tükettiği de önemlidir. Yavaş yemek yemek, sindirim sistemi açısından faydalı olduğu gibi, obezite riskini azaltmak açısından da önemlidir.


  1. Yaratıcı Yiyecekler Hazırlayın

İştahsız çocuklar ya da çok fazla yemek seçen çocuklar için “eğlenceli” yiyecekler oluşturmaya özen gösterin. Omlet yaparken, yumurtalara şekil verebilir ya da tabağı peynir ile süsleyebilirsiniz. Aynı şekilde ana öğünlerde de yemeğin servisini daha eğlenceli hale getirerek, çocukların keyifle yemek yemesini sağlayabilirsiniz.