Beslenme, çocukların hem fiziksel hem de mental gelişimini doğrudan etkilediği gibi, yetişkinlik dönemindeki alışkanlıklarına da etki eder. Bu nedenle çocukların dengeli beslenme alışkanlığı edinmeleri ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri, bunu ömür boyu sürdürmelerinde de etkili olacaktır.
Sağlıklı Beslenmenin Önemi
Sağlıklı beslenme alışkanlığı, çocukların bedensel ve duygusal gelişimi üzerinde etkili olduğu gibi sosyal yaşamlarında da önemli bir etkiye sahip olacaktır. Yapılan çalışmalar, yetersiz düzeyde beslenen çocukların, okulda başarısız olma oranlarının arttığını gösterdiği gibi, öğrenmede güçlük çekmelerine ve odaklanma sorunu yaşamalarına da yol açtığını ortaya koymuştur. Bu nedenle, çocukların sağlıklı gelişimi için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarına dikkat edilmesi şarttır.
Çocuklar için Beslenme Önerileri
- Et, süt, meyve sebze ve baklagil ve tahıl tüketiminin yeterli düzeyde olması çok önemlidir. Yetişkinler için de çoğu zaman aynı durum söz konusu olmakla birlikte, çocukların temel besin grubundaki yiyecekleri düzenli olarak tüketmesi şarttır.
- Çocukların, diş ve kemik gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için süt, yoğurt, peynir ve meyve ile sebze tüketimlerine dikkat etmeleri gereklidir. Süt ve yoğurt gibi kalsiyum içerikli maddelerin tüketimi günde en az bir kez, meyve ve sebze tüketimi ise günde beş porsiyon olmalıdır.
- Kahvaltı öğünü oldukça önemli olmakla birlikte, özellikle öğrencilerin sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmelerini sağlayabilmek için besleyici bir kahvaltı etmeleri şarttır. Protein ve kalsiyum ağırlıklı kahvaltılar, çocukların okulda daha aktif olmasını sağlayacağı gibi, odaklanma sorunu yaşamalarını da engeller. Ancak kahvaltıda ağır yiyecekler ya da yakılması zor olan besinlerin tüketilmesi, vücudu ve beyni yoracağından, odaklanmayı azaltır. Bu nedenle kahvaltı öğününde yağlı yiyeceklerden uzak durulması şarttır.
- Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasını sağlamak için, fast food gibi tüketimlerinin önüne geçmek de büyük önem taşır. Yağlı yiyecekler obeziteyi tetiklediği gibi, vücut sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Dengeli ve Düzenli Beslenme
Sağlıklı beslenme programına sahip olan çocuklar, okul hayatlarında daha kolay başarı sağlayacağı gibi, yetişkinlik dönemlerinde de hastalıklar ile daha az karşılaşır. Bu nedenle çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmeleri konusuna daha fazla önem verilmeli ve çocuklara yalnızca yemek istedikleri besinler değil, yemeleri gereken besinler verilmelidir.