Çocukların oyun ihtiyaçlarını kapalı alanlarda karşılamaları, hareketsizliğe ve sosyal becerilerin yeterince gelişememesine yol açabildiği gibi, çocuğun özgüven gelişimini de olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Sokakta oynamasına, mikroplarla tanışmasına ve düşüp küçük yaralar almasına izin verilmeyen çocuklar, doğal bağışıklık kazanamadığı gibi, kapalı alanlarda çocuk hastalıkları daha sık görülüyor. Özellikle astım gibi solunum yollarına bağlı hastalıklar, kapalı alanlarda oynayan çocukları etkilediği gibi, çocuğun sokağa çıkmaması, fiziksel aktiviteler bakımından da yetersiz kalmasına yol açıyor.
Çocukların Kendi Kendini Geliştirmesine İzin Verin
Çocukların sosyal becerilerini geliştirebilmeleri, hayal güçlerini genişlemesi ve kendilerine duydukları güvenin artması için zaman zaman sokakta oyun oynamaları önem taşıyor.
Sürekli ebeveyn ya da eğitmen gözetiminde oyun oynayan çocuklar, zorluklarla mücadele etme, kendini doğru bir şekilde ifade etme ve sosyal ilişkilerini genişletme konusunda sorun yaşayabilir. Çocuğun yaşadığı basit sorunların yetişkinler tarafından çözülmesi, çocuğun benlik duygusuna da zarar verebildiği gibi, birey olma bilincine sahip olmasını zorlaştırıyor.
Sokak Oyunları Çocukları Fiziksel ve Sosyal Açıdan Etkiliyor
Hem fiziksel açıdan hem de sosyal açıdan çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip olan sokak oyunlarının yasaklanması ve çocukların yetişkin gözetiminde oyun oynamaları olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.
Yaşadığı sorunları tek başına çözmeyi öğrenme, daha fazla fiziksel aktivitede bulunma, sosyal ağlarını genişletmeyi öğrenme ve doğal bağışıklık kazanabilme açısından, uzmanlar ebeveynlerin çocukların sokağa çıkmasını engellememelerini öneriyor.
Çocuğun zarar görmeyeceğinden emin olduğunuz, güvenli bir açık alanda oyun oynamalarında sakınca olmadığı gibi, çocuğu sürekli olarak denetlemeniz ve ciddi bir sorun yaşamadığı sürece acil direkt müdahale etmemeniz gerektiğini unutmayın.