Çocukların yaratıcı düşünme becerisi kazanması, çevrelerinde gerçekleşen olayları yorumlayabilmelerine olanak sağladığı gibi; analitik düşünme becerisi, soru sorma, problem çözme gibi yeteneklerinin gelişmesine de yardımcı oluyor.
Çocukların beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem olan 0-6 yaş döneminde, çocuklarla farklı etkinlikler yapmanın düşünme becerilerini arttırıyor. Çocuklarla birlikte farklı etkinliklerde bulunmak, çocuğun hem çok yönlü olmasını hem de farklı alanlarda fikir yürütebilmesini sağlıyor.
Ebeveynlerin tutum ve yönlendirmelerinin çocuğun zihinsel gelişiminde büyük etki yarattığı gibi, çocuğa gerektiğinden fazla özen gösterilmesi, aşırı derece korumacı tutum sergilenmesi ya da sürekli olarak kurallar koyarak çocuğun boyun eğmeye alıştırılmasının çocuk gelişimini olumsuz etkiliyor.
Çocukların yeteneklerinin teşvik edilmesi ve özgüven sahibi olabilmesi için ebeveynlerin çocuğa baskıcı ya da koruyucu tutum sergilememeleri önem arz ettiği gibi, farklı etkinlikler ile çocuğun kendini geliştirebileceği bir ortam yaratmaları gerekiyor.
Çocukların zihinsel gelişimleri açısından, özellikle 0-6 yaş arası dönemde yaptıkları etkinlikler büyük öneme sahip olduğu gibi, ebeveynlerin çocuklara analitik düşünme, soru sorma ve problem çözme becerisi kazandırması gerekiyor.