Yaz mevsiminde İstanbul’un güzelliklerini doyasıya yaşama fırsatımız oluyor. Tatile gidemeyenler veya henüz bir tatil planı olmayan aileler için, İstanbul’da yapabilecekleri birçok etkinlik bulunuyor. Bunlardan biri de ‘Boğaz Turu’. Hafta sonu çocuklarınızla birlikte yapacağınız ekonomik ve keyifli bir Boğaz Turu, hoşça vakit geçirmenizi sağlayacak.
Eminönü ve Üsküdar’dan kalkan turlar, hafta içi ve hafta sonu sürekli bulunuyor. Şehir Hatları ile Boğaz Turu yapmak isterseniz tur, Eminönü’nden her gün 14:30’da, Üsküdar’dan 14:50’de kalkıyor. Ücreti kişi başı 10 TL. TURYOL’la ise, Eminönü’nden 10:00-13:00 arası saat başı, 13:00-18:00 arası 45 dakikada bir sefer bulunuyor. Üsküdar’dan ise 10:15-12:15 saatleri arasında saat başı, 12:15-20:15 arasında 45 dakikada bir sefer bulunuyor. Ücreti kişi başı: 12 TL.
Biz sizin için bu turlardan birine katıldık. Bolca fotoğraf çektik. Tur programında dikkat çeken yapılardan bazıları:
Çırağan Sarayı: 1871 yılında Sultan Abdülaziz tarafından, Mimar Serkis Balyan’a yaptırılmış. 1908 yılında meclis olarak kullanılmış ve uzun dönemler önemli toplantıların yapıldığı bir yer olarak kullanılmış. 1910 yılında İstanbul’da çıkan büyük yangın sonucu kül olmuş. 1990’lı yıllara doğru restore edilen saray, bugün lüks bir otel olarak kullanılıyor.
Beylerbeyi Sarayı: 19 yüzyılın ilk çeyreğinde, II Mahmut tarafından ahşap bir saray inşa ettirilmiş. Bu saray yanmış ve yerine bugünkü Beylerbeyi Sarayı, Mimar Sarkis Balyan ve kardeşi tarafından, Abdülaziz için yaptırılmış. Beylerbeyi Sarayı, Sultan’ın yazlık sarayı olarak kullanılmış. Cumhuriyet Döneminde ise, Atatürk’ün konuklarını ağırladığı bir mekan olarak kullanılmış. Bugün müze haline dönüştürülen yapı ziyarete açık.
Kız Kulesi: Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında bulunuyor. Kız Kulesi’nin ne zaman yapıldığı hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Ticari gemilerden vergi toplama, savunma, fener, karantina hastanesi, radyo istasyonu olarak da kullanılan kule; 1964 yılında Savunma Bakanlığı’na, 1982’de ise Denizcilik İşletmeleri’ne devredilmiş. Günümüzde özel bir şirket tarafından restore edilip, restoran olarak kullanılıyor. Kız Kulesi ile ilgili birçok efsane bulunuyor.
Dolmabahçe Sarayı: Dolmabahçe Sarayı’nın bugünkü yerinde Yavuz Sultan Selim bir köşk yaptırmış. I Ahmet zamanında mekân, taşla doldurulmuş ve köşk büyütülmüş. Bugünkü yapı ise; 1842 yılında I. Abdülmecit tarafından, Karabet Balyan’a yaptırılmış. Abdülmecit’ten sonra kardeşi Abdülaziz de bu Saray’da yaşamış. Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Konutu olmuş. 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün öldüğü yer olması nedeniyle, Cumhuriyet tarihinde önemli bir yer tutuyor. Günümüzde müzeye dönüştürülen Dolmabahçe Sarayı ziyaret açık.
Topkapı Sarayı: Geçmişteki adı Saray-ı Cedid-i Amire olan saray, bugünkü ismini 19 yy.da, surlardaki bir kapıdan almış. Ortalama 700 bin metrekarelik bir alana sahip olan Saray, Ayasofya’dan Gülhane’ye, Gülhane’den Sirkeci’ye kadar geniş bir alana yayılan ve sur-i sultani denilen yüksek ve geniş duvarlarla çevrili. Saray surları, Sepetçiler Kasrı’ndan, Ahır Kapısı’na kadar uzanıyor. Topkapı Sarayı’nda inşa edilmiş en son yapı olan Mecidiye Köşkü, 1840 yılında Abdülmecit tarafından inşa ettirilmiş. Bugün müzeye dönüştürülen Topkapı Sarayı, uzun dönem yaşam süren bir İmparatorluğun tarihini, kültürünü ve zenginliğini görmek isteyen ziyaretçilerini bekliyor.
Ortaköy Cami: Cami, Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırtılmış. 1894 depreminden sonra, minaresinin külah bölümü yeniden yapılmış. 1960 yılında göçme tehlikesiyle karşı karşıya kalınca, temel güçlendirmesi yapılmış. 1984 yılındaki yangından sonra restore edilmiş. Ortaköy Camii, 19 yy.dan günümüze ulaşan ve Boğaziçi manzarasının ana temalarından biri olmayı başaran, en güzel mimari yapılardan biri olarak ziyaretçilerini bekliyor.
Rumeli Hisarı: Fatih Sultan Mehmet tarafından, boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla yaptırılmış. 31 Ağustos 1452'de yapımı tamamlanmış. 1509 yılında İstanbul’daki büyük deprem sonucu zarar görmüş ve onarılmış. 1746 yılında çıkan yangında ahşap kısmı harap olmuş, III. Selim döneminde tekrar onarılmış. 1953 yılında restore edilen Rumeli Hisarı, günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyor. Ayrıca bir sergi salonu bulunuyor.
Boğaz turunda ayrıca, birbirinden görkemli yalıları, Galatasaray Su Adası’nı, Kuleli Askeri Lisesi’ni, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini göreceksiniz.
Tura katılmadan önce yanınıza; kağıt, kalem, şapka, güneş gözlüğü, fotoğraf makinesi ve çocuklarınız için Boğaz’ın rüzgarına karşı ince bir hırka almanızı tavsiye ediyoruz. Şimdiden ailenizle birlikte keyifli bir gün geçirmenizi diliyoruz.