Çocuklarla terör olayları hakkında konuşmak çocuğunuzun doğru bilgiye sahip olması ve güvende olmadığını düşünmemesi açısından önemlidir.
Terör saldırıları, yetişkinler üzerinde büyük bir etki yaratırken çocukların zihninde de büyük korkuya neden olabiliyor. Çocuklara toplum içinde meydana gelen ve herkesi etkileyen olaylar hakkında bilgi vermek, çocukların güvende hissetmesini ve yanlış algılardan korunmasını sağladığından, terör saldırıları hakkında çocuklarınızla konuşmanız önem taşıyor.
Terör saldırıları hakkında çocuklarınızla konuşurken, çocuklarınızın yaşını, duygusal ve psikolojik durumlarını ve algı düzeylerini göz önünde bulundurmalısınız. Şiddet, savaş, katliam gibi tüm toplumu etkileyen durumlar üzerine konuşurken, çocuğunuzun da bu konu hakkında konuşmaya hazır ya da istekli olmasına dikkat etmelisiniz.
Okul Öncesi Çocuklarla Terör Olayları Hakkında Konuşmak
Okul öncesi çocukların toplumla ilgili olaylar hakkında çok fazla fikir sahibi olmadığını düşünebilirsiniz. Çocuğunuz evdeyken bu konuda konuşmamaya ya da haberleri izlememeye dikkat etseniz dahi, çocuğunuz bu tür olayları akranlarından öğrenebilir.
Teknolojik cihazlara erişimi olan çocuklar; televizyon, tablet gibi cihazlar yoluyla da terör olaylarının görüntülerine maruz kalabilir. Okul öncesi çocukların yanlış algıya kapılmasını ve aşırı korku yaşamasını engellemek için, çocuğunuzla bu konuyu konuşmanız gerekir.
- Çocuğunuza bu tür olayların neden yaşandığı hakkında bilgi vermeden önce, bu konuda ne bildiğini ya da ne düşündüğünü öğrenmeye çalışın.
- Irk, siyaset ya da dinle ilgili argümanlar kullanmadan konuyu açıklamaya çalışın.
- Somut ifadeler kullanmaya çalışın. Çocuğunuzun algı düzeyine göre konuyu açıklayın.
- Örnek vermemeye dikkat edin. Çocuğunuzun sevdiği oyunlardan ya da tanıdığı insanlardan yola çıkmanız, terörle ilgili olayları bu örneklerle eşleştirmesine neden olabilir.
- Çocuğunuzun korktuğunu hissederseniz, konuşmanızı uzatmayın.
- Sorduğu sorulara basit şekilde cevap verin.
- İnsanların ölmesine neden olan kişileri betimlemek yerine, yapılan olayların kötü olduğunu anlatmaya çalışın. “Kötü insanlar” gibi tanımlar kullanmanız, çocuğunuzun dışarıda “kötü insanlar” olduğu ve kendisine zarar geleceği algısına kapılmasına sebep olabilir.
- Terör olaylarının “olağan dışı” bir durum olduğunun altını çizin.
Terör olaylarıyla ilgili konuşmak özellikle okul öncesi çocuklar açısından zor bir konu gibi görünse de, çocuğunuza bilgi vermemeniz durumunda, akranlarından bir sürü yanlış bilgi alabileceğini unutmayın.
Terör saldırılarıyla ilgili yanlış bilgiler, çocuklarda korku, depresyon, şiddete meyilli olma, uykusuzluk ya da aşırı uyuma istediği gibi sonuçlara yol açabilir.
Tanıdığı birini ya da yakınını terör nedeniyle kaybetmiş olan çocuklar ya da aşırı duygusal çocuklarla terör gibi tüm toplumu etkileyen konularda konuşmak için profesyonel yardım da alabilirsiniz.
Okul Çağındaki Çocuklarla Terör Olayları Hakkında Konuşmak
Okul çağındaki çocukların bilgi edinme kaynakları daha fazla olduğu gibi, yanlış bilgiye maruz kalma riskleri de daha yüksektir.
Çocuklar akranları, çevrelerindeki insanlar ya da internet gibi bilgi kaynakları yoluyla gerçeği yansıtmayan düşünce, haber ya da bilgiye maruz kalabilir. Yanlış bilgi çocukların korkmasına, öfkelenmesine, kendilerini yalnız hissetmelerine ya da tedirgin olmalarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle okul çağındaki çocuklarla daha detaylı konuşmak ve terör saldırıyla ilgili onlara açıklama yapmak önemlidir.
Okul çağındaki çocuğunuzla terör saldırıları, toplumun tepkisini çeken şiddet olayları ya da siyasi tutumlar hakkında konuşurken onların bu konuda neler bildiğini öğrenmeniz de önemlidir. Çocuğunuzun konu hakkında ne bildiğini öğrenmeniz, onun yanlış düşüncelerini değiştirmenizi sağlar.
- Çocuğunuzun yaşına ve duygusal durumuna göre terör saldırılarını açık bir şekilde konuşabilirsiniz.
- Saldırıların nedenini detaylı bir şekilde anlatmak yerine, çocuğunuza genel bir fikir vermek yeterlidir. Terör ya da siyasi şiddet olaylarının nedenleri ya da bu olaylara ortam hazırlayan olaylar hakkında hiçbir bilgi vermemeniz çocuğunuzun bu bilgiyi yanlış kaynaklardan öğrenmesine neden olabilir.
- Çocuğunuzun korkmasını engellemeniz ve kendini güvende hissetmesini sağlamanız önemlidir. Bu nedenle, neler konuşacağınızı önceden düşünün ve çocuğunuzun nasıl güvende hissedeceğini bulmaya çalışın.
- Konuşmanızı siyasi, dini ya da milliyet gibi kavramlar üzerinden yürütmeyin. Bunun yerine karmaşık olmayan terimler kullanın.
- Çocuğunuz, bu saldırıların devam edip etmeyeceğini ya da sizin başınıza da gelip gelmeyeceğini sorabilir. Çocuğunuzun sorularına dürüst bir şekilde cevap verin. Saldırıların yeniden meydana gelebileceğini ve bundan korunmak için güvenli yerlerde bulunmak gerektiğini açıklayın.
- Terör saldırıları ve şiddet olayları hakkında konuşurken “Bizim başımıza da gelebilir” gibi cümleler kullanmanız çocuğunuzun kendini güvende hissetmemesine ve bir yakınının zarar göreceği algısına kapılmasına sebep olabilir. Bu nedenle olayları kendiniz üzerinden örneklememeye dikkat edin.
- Güven sorunu yaşayan, ebeveynlerinden ayrı yaşayan ya da terör ya da şiddet olaylarında yakınını kaybetmiş çocuklarla konuşurken daha dikkatli olmaya özen gösterin. Hassas çocuklara durumu açıklamak için psikolojik destek almanız gerekebileceğini unutmayın.
Çocuklarda korku, depresyon ya da travmaya yol açabilen toplumsal olaylar için çocuğunuzla sıklıkla konuşmanız gerekebilir. Çocuğunuzla daha önce konuşmuş olsanız dahi, sizden sonra yanlış bilgiye maruz kalabileceğini unutmayın. Bu nedenle zaman zaman çocuğunuzun bu konuda ne düşündüğünü ya da sorusu olup olmadığını öğrenmeye çalışın.
Toplumu etkileyen tüm şiddet türleri ve olayları ile toplumun tepkisini çeken siyasi tutumlar hakkında çocuğunuza açıklama yapmadan önce onun bu konu hakkında konuşmak istediğinden emin olun.
Çocuğunuz konuşmak istemiyorsa, onu zorlamayın. Çocuğunuzda artan korku, uykusuzluk, stres, güvensiz hissetme gibi durumlar fark ettiğinizde profesyonel yardım almanız gerektiğini unutmayın.