Hamilelik

“Couvade Sendromu” Nedir?

“Sempatik hamilelik” olarak da bilinen Couvade Sendromu, eşleri hamile kalan erkeklerin bir süre sonra hamilelik semptomları yaşaması olarak tanımlanır.

Couvade Sendromu’nda, erkeklerde hormon değişimlerine bağlı olarak birtakım fiziksel değişimler meydana gelir. Bu durumun altında yatan etkenler ise, psikolojiktir. Stres ve empati, Couvade Sendromu’nun ortaya çıkmasında rol oynayan 2 önemli etkendir. Annenin ve bebeğin sağlığı, maddi kaygılar ile stres altına giren erkek, bir süre sonra eşiyle bir empati kurar ve böylelikle, Couvade Sendromu’nun temeli atılır.

Couvade Sendromu’nun fiziksel ve psikolojik belirtileri nelerdir?

Hamile eşle aynı döneme denk gelen uyku problemleri, baş, bel ve bel ağrısı, nefes darlığı, karın büyümesi, mide bulantısı, baş dönmesi, aşerme, kokuya karşı hassasiyet, bacaklarda kramp gibi durumlar Couvade Sendromu’nun belirtileridir. Bu belirtiler, eşlerinin hamileliğinin ilk 3 ayında görülebileceği gibi, doğuma birkaç hafta kala da ortaya çıkabilir.

Depresif semptomlar, duygu değişimleri, kıskançlık ve anksiyete ise, Sendrom’un psikolojik belirtileri arasındadır. Stres, erkeklerde testosteron seviyesini düşürür ve östrojen dengesinin bozulmasına neden olur. Bu durum da Couvade Sendromu’nun ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Couvade Sendromu’na karşı neler yapılabilir?                               

Bu durum karşısında yapılması gereken en önemli şey, babanın da bu sürece aktif olarak katılımını sağlamaktır. Birlikte bebek gelişimi ile ilgili kitap ve dergiler okumak, kurslara katılarak yine bebek gelişimi ile ilgili bilgiyi arttırmak stresi yüksek olan babaların rahatlamasını sağlayacaktır. Sendrom’a karşı dikkat edilmesi gereken şey, bebek gelişimi ve doğumla birlikte ebeveynleri nelerin beklediği konusunda bilgilenmek ve böylelikle var olan bilinmezlikleri ortadan kaldırmaktır. Bu dönemde eşler arasındaki paylaşım oldukça önemlidir. Bebeğin geleceğine dair duyulan kaygılar, eşler arasında paylaşılmalıdır.

Couvade Sendromu, iletişimin ve paylaşımın arttırılmasına rağmen devam ediyorsa psikolojik destek alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki, Couvade Sendromu bir hastalık değil; endişe temelli bir durumdur.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir