Hareket güçlüğü nedeniyle ev içinde daha konforlu ve güvenli şartlara ihtiyaç duyan Cerebral Palsy’li (CP) bireylerin hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yapan Dünya CP Komitesi Sally’nin hayalindeki “Sünger Evi” gerçeğe dönüştürdü.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın da üyesi olduğu Dünya CerebralPalsy Komitesi, 2014 yılında “1 Dakika Dünyamı Değiştir” yarışması ile tüm dünyadan insanları Cerebral Palsy’li bireylerin hayatını değiştirecek fikirler üretmeye davet etti. Yarışmada “Sünger Ev” hayali ile Sally birinci olmaya hak kazandı.
Dünyanın dört bir yanından gelen tasarımcılar ve mimarlar Cerebral Palsy hastası (CP) 6 yaşındaki Sally’nin hayali olan “Sünger Ev”i hayata geçirdiler.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Tasarım Yarışmasında Jüri Oldu
Sally’nin hayalini gerçekleştirmek mimarlar ve tasarımcılar Ocak ayında başlayıp, Haziran ayında sona eren tasarım yarışmasına katıldılar. Yarışmada 9 proje finale kaldı. Büyük ödül için Kanada, Avustralya ve ABD’den sünger ev projelerinin katıldığı yarışta, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı da jüri olarak yer aldı.
Proje ile CP Hastaları Sevdikleri ile Rahatça Yaşayabilecek
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı adına yarışmada jüri üyeliği yapan Metin Sabancı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Fizyoterapist Turgay Arık,“1 Dakikada Dünyamı Değiştir” yarışması ile bugüne kadar CelebralPalsy’li bireyler için önemli projelerin hayata geçirilmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
”Sünger Ev” projesini de değerlendiren Arık, “Proje engellilere sadece fiziksel kolaylık sağlayan bir yaşam alanı değil, aynı zamanda onların sosyal çevresinin de dâhil olabileceği ve tüm sevdikleriyle birlikte rahatça yaşayabilecekleri alanlar yaratan bir proje. Sünger Ev’in tasarlanmış olmasını çok umut verici buluyorum. Tabii ki her proje birçok farklı uzmanın gözüyle değerlendirilip daha da iyileştirilebilir. Ancak önemli olan dünya çapında böyle bir girişimin başlatılmış olması.Bu girişim hepimiz için ilham verici sonuçlar doğurdu. Ben de kendi adıma Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nı bu yarışmada temsil etmenin gururunu yaşıyorum” şeklinde konuştu.
Cerebral Palsy (CP) Nedir?
CerebralPalsy (CP), hareketi programlayan, hareketi başlatan, hareketin düzenli olmasını sağlayan, beyin ve beyincikteki bozuklukların neticesinde oluşan, beyin engeli durumu olup, ilerleyici değildir. CP hastası çocuğa eğitim ve rehabilitasyon uygulanarak beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarına işlevsellik kazandırılabilir. Böylece çocukların günlük yaşam kalitesi arttırılabilir ve yaşamlarını bağımsız sürdürmeleri sağlanabilir. CP hastaları için programlanan eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri; fizyoterapi, özel eğitim, iş uğraşı terapisi, konuşma terapisi, hidroterapi, spor, psikolojik destek ve sanat terapisi gibi birçok alanı kapsıyor.
“Sünger Ev” projesi ile CP hastası tüm bireylere fiziksel hareketlerini kolayca gerçekleştirebilecekleri ve sosyal çevreleri ile rahatça vakit geçirebilecekleri bir ev sunulması amaçlanıyor.