Katı, sıvı ve gaz maddeler, bulundukları yüzeye belli bir kuvvet uygularlar. Biz de elimizle bir cisme bastırdığımızda, o cisme ek basınç uygulamış oluruz. Suyun kaldırma kuvveti özelliğini kullanarak basıncı gözlemlememiz mümkün.
Bunu bir deneyle ispatlayabiliriz:
Gerekli Malzemeler:
Deneyin Yapılışı
Ağzı kapalı olan su dolu bir kapta, hem atmosfer basıncı hem de su basıncı bulunur. Kabın içine tıpayı atıp elimizle bastırırsak, şişenin içindeki havayı sıkıştırmış oluruz. Tıpa, uygulanan ağırlığın etkisiyle dibe batar; elimizi geri çekince basınç da azalacağından tıpa tekrar yüzeye çıkar. Dalgıçlar derinlere indikçe bu basıncı kulaklarında hissederler.
Deneyi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
Cam şişenin kırılması tehlikeli olabileceği için, deneyi düz bir zeminde ve geniş bir alanda yapmaya dikkat edin.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.