Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) gerçekleştirilen Salvador Dali sergisi süresince, çocuk eğitim programları kapsamında 160 atölye çalışması yapıldı.
Çocuk Forumu’na Tarlabaşı Toplum Merkezi, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan yaklaşık 120 çocuk katıldı.
Tartışma, Tarlabaşı Toplum Merkezi Sorumlusu ve Sosyal Hizmet Uzmanı Ceren Suntekin tarafından üç başlık etrafında yürütüldü: “Çocuklar ailelerinin kendilerine nasıl davranmasını/davranmamasını istiyorlar?
Okulda öğretmenler, müdürler, idarecilerin nasıl davranmasını istiyorlar? Yaşadıkları çevrenin/mahallenin nasıl olmasını istiyorlar?”
Forumda konuşan Tarlabaşı’lı çocuklar şiddetsiz, hoşgörülü, çalışmak zorunda olmadıkları, özgürce konuşabilecekleri ve en önemlisi kendilerine saygı gösterilen bir dünyanın hayalini kuruyorlar.
Aile içinde şiddet, sigara ve alkol alışkanlığını dile getiren çocuklar, ailelerinin bir yandan özgürce gelişmeleri için onlara destek olmalarını ve bir yandan da tecrübeleriyle kendilerine yol gösterici olmalarını istediler. Ayrıca, çocuklar birçok kez ailelerin çocuklarını okula göndermeleri gerektiğini dile getirdiler.
Çoğu ilköğretim öğrencisi olan çocukların eğitimle ilgili beklentileri de ortaktı. Okulda, eğitim verme şekillerinin iyileştirilmesi ve öğretmenlerin, öğrencileri ile daha yakından ilgilenmeleri gerektiğini belirten çocuklar, öğrenciler arasında ayrımcılık yapılmayıp herkese eşit ve adil davranılmasını istediler.Â
Okulda telefon kullanımı, uzun saç yasağı ve zorunlu üniforma giyiliyor olması gibi konularda şikayetlerini dile getiren çocuklar, yanlış bir şey yaptıklarında gururlarına, kişiliklerine zarar verilmeden uyarılmak istediklerini belirttiler.
Okula silah/kesici gibi aletlerin getirilmesini, şiddeti, sigara içilmesini ve okuldaki çöp sorununu anımsatan çocuklar, eğitim yerlerinden bu konuda çözüm beklediklerini söylediler.  Forumda söz alan bir çocuk, kendilerinin de duyarlı olması grektiğini, kendilerini müdürün, idarecilerin yerine koyup biraz da oradan bakmalarını ve yapılan iyi şeylerin de görülmesi gerektiğini vurguladı.
Çevreleri ve mahalleri için ise ortak istekleri, çöp sorununun çözülmesiydi. Tarlabaşı’na hakim olan bir çöp kokusunun özellikle giderilmesini isteyen çocuklar, çevreye çöp atılmaması, tükürülmemesi ve bunu yapanların uyarılması gerektiğini konusunda hem fikir oldular.