Bedenin ihtiyacı olan enerjiyi tek bir besinden değil, vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinden yeterli miktarda almaya dengeli beslenme denir. Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması “yeterli ve dengeli beslenme”dir. Besin öğeleri vücudun gereksinmeleri düzeyinde alınamazsa, yeterli enerji oluşmadığı ve vücut dokuları yapılamadığından “yetersiz beslenme” durumu oluşur.
Yetersiz ve dengesiz beslenme kalp ve damar hastalıkları, beriberi, pellegra, skorbüt, marasmus, raşitizm gibi birçok hastalığın doğrudan sebebi olduğu gibi, kızamık, boğmaca, verem, ishal gibi diğer birçok hastalığın da vücuda kolay yerleşmesinde önemli rol oynar. Yetersiz ve dengesiz beslenme insanın çalışma, planlama ve yaratma yeteneğini düşürür.
Dengeli beslenmenin faydaları ise saymakla bitmez. Dengeli beslenen bir vücutta, beyin daha iyi, daha berrak çalışır ve hafıza güçlenir. Dengeli beslenen vücudun performansı artar, bağışıklık sistemi güçlenir ve vücut hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir. Dengeli beslenen insanların cildi sağlıklı ve dinç olur, bu insanlar daha sağlıklı olurlar ve genellikle daha uzun yaşarlar.
Dengeli beslenmek için besin piramidi rehber olarak alınabilir. Piramidin temelini en fazla oranda alınan besin grubu olan ekmek ve tahıllar oluşturmaktadır. Bunun üstünde yer alan ve giderek daralan kısımlar, günlük olarak daha az miktarlarda alınabilecek besin gruplarını göstermektedir. Piramidin ucundaki küçük kısım ise katı ve sıvı yağlar ile şekerlerin az kullanılması gerektiği anlamına gelmektedir.