Dijital Ekranlar, Çocukların Göz Sağlığına Zarar Veriyor

Akıllı telefon, tablet gibi mobil cihazları uzun süre kullanan çocuklar, göz sağlığında sorunlar yaşayabiliyor. Çocuklarda miyobun tetiklenmesine yol açan mobil cihazların olumsuz etkilerini azaltmak için, çocukların akıllı telefon ve tablet kullanımının sınırlandırılması gerekiyor.

Dijital Ekranlar Çocuklarda Göz Kusurlarına Yol Açıyor

Miyop yani uzağı görememe hastalığının toplumda en sık görülen göz kusurlarından biri olduğunu söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, ailesel yatkınlığın ve çevresel faktörlerin göz hastalıklarına neden olduğuna dikkat çekiyor.

Akıllı Telefonlar Miyopiyi Hızlandırıyor

Çocukların yoğun biçimde okul, ders ve proje gibi aktiviteler sebebiyle bilgisayar ve mobil cihaz kullanmaları zaman içerisinde görme kusurları oluşmasına yol açabiliyor. Özellikle akıl telefonlar ve tabletler, çocuklarda miyopiyi hızlandırabiliyor. Bu nedenle, ebeveynlerin akıllı telefon kullanan çocuklara, kullanım süresiyle ilgili kısıtlamalar getirmesi önem taşıyor.

Gün içerisinde yoğun olarak akıllı telefonlarla meşgul olunması, göz kusurlarını artırıyor. Miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde önemli risk faktörlerinden biri olarak değerlendirilen akıllı telefonların, özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için, sınırlandırılması gerekiyor.

Çocukların Miyop Olma Riski Azaltılabilir

Dijital ekranlara uzun süre ve sık sık bakmak özellikle bebeklerde ciddi hasarlara yol açıyor. 6-18 aylık dönemde göz numarasını aktif olarak değiştirdiğine ve emetropizasyon adı verilen doğal gelişim süreci içinde görme yetisinin düzene girdiği dönemin 6-18 ay olduğuna dikkat çeken Dr. Altıparmak, bebeklik döneminde dijital ekranların ciddi sorunlara yol açabildiğini vurguladı. Emetropizasyonun azalarak da olsa devam ettiği 8-10 yaş döneminde çocukların dijital ekranlardan olabildiğince uzak durması, miyop olma riskini azaltıyor.

Çocukları Fiziksel Aktivitelere Yönlendirin

Çocukların açık havada vakit geçirmesi, fiziksel uğraşlarda bulunması ve teknolojik cihazlardan bağımsız olarak etkinlikler yapması, çocuklarda miyopi riskini azaltıyor. Teknolojik cihazlara daha uzak olan çocuklarda miyop olma ya da varolan miyopinin ilerleme riski azaldığı gibi, akıllı telefon ve tablet kullanımını sınırlandırılmayan çocuklarda bu risk artış gösterebiliyor.

Ebeveynlerin özellikle tatil dönemlerinde, çocukların teknoloji kullanımını sınırlandırması ve çocukları fiziksel aktivitelere yönlendirmesi çocukların göz sağlığı açısından olduğu gibi, genel sağlıkları açısından da büyük önem taşıyor.