Dış gebelik, fallop tüplerindeki bozulmalar ve enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelebildiği gibi, gebelik yaşı, kısırlık tedavisi ya da sigara kullanımı nedeniyle de meydana gelebiliyor.
Dış Gebelik Nedir?
Gebeliğin, rahim içi yerine, genellikle fallop tüpüne yerleşmesi ve burada gelişmesi durumunda oluşan gebeliğe ‘dış gebelik’ adı veriliyor. Rahim içine geçişi geciken döllenmiş yumurta, dış gebelik olarak geliştiği gibi, bu durum fallop tüpünün yapısına da zarar verebiliyor.
Dış Gebelik Nedenleri
Dış gebeliğin görülme olasılığı yaklaşık 4 binde bir olduğu gibi, sigara tüketimi dış gebelik oluşumuna neden olabiliyor. Yaş faktörünün yanında, dış gebeliğin en önemli nedenleri arasında tüp bebek tedavisi de yer alıyor.
Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Dış gebelik farklı şekillerde ortaya çıkabildiği gibi, genellikle adet gecikmesi, düzensiz vajinal kanamalar ve karın ağrısı belirtileri ile ortaya çıkıyor. Yorgunluk, baygınlık, göz kararması gibi bulgulara da yol açabilen dış gebelik, geç fark edilmesi durumunda, bulguların güçlenmesine ve vücut sistemlerinin bozulmasına yol açabiliyor.
Dış Gebelik Ne Kadar Sürer?
Dış gebelik, genellikle kendiliğinden gerileyip, vücut tarafından ortadan kaldırıldığı gibi, bazı durumlarda medikal ya da cerrahi müdahale ile de sonlandırılabilir. Dış gebelik genellikle birkaç hafta sürdüğü gibi, dış gebeliğin sona ermesinden sonra, hamile kalmak için 6 ay beklenmesi önerilmektedir.
Dış Gebelik Geçirdikten Sonra Hamile Kalmak Zorlaşır mı?
Dış gebelik geçirdikten sonra, fallop tüpünün onarılması için belirli bir zaman beklenmesi önemlidir. Bu süre, cerrahi müdahale olup olmadığına göre değişebilir. Uzmanlar, dış gebeliğin ardından, en az 6 ay beklenmesi gerektiğini belirtmektedir. Dış gebelik geçirdikten sonra, hamile kalmak isteyen kadınların, progesteron içermeyen doğum kontrol hapları kullanmaması da önemlidir.
Dış gebeliğin erken teşhis edilmesi, fallop tüplerinin zarar görmemesi açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla, gebelik sürecinde, düzenli doktor kontrollerine gitmek ve regl döneminde yaşanan değişiklikleri önemsemek önemlidir.