Bebeklerin güvenliğini sağlamak ve sağlıklı ortamlarda bulunduğundan emin olmak kapalı alanlara göre, dış mekanlarda daha zor. Park, bahçe, oyun alanı gibi dış mekanlarda, bebeklerin güvende olduğundan emin olmak ve bebeği sağlığı tehdit edebilecek etkenlerden uzak tutmak büyük önem taşıyor.
Yaz aylarında, bebekler açık alanlarda daha fazla vakit geçiriyor. Bebeğinizi bebek arabasında ya da kucağınızda taşımanız dahi, yeterince güvende olmasını sağlamadığı gibi, bebeğin otomobilde olması ya da toprak ya da açık oyun alanlarındaki zeminle temas etmesi birtakım güvenlik ve sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor.
Açık Alanlarda Sağlığı Tehdit Eden Unsurlar
Açık alanlarda bebeğin sağlığını tehdit eden unsurların başında; dış mekanların yeterince hijyenik olmaması geliyor. Park ve bahçe gibi herkesin kullanımına açık olan alanlarda bebeklerin hastalıklara yakalanma olasılığı artıyor. Açık alanlarda bebeğin sağlığını ve güvenliğini tehdit eden unsurların başında şunlar geliyor:
- Çarpma, düşme, kesici cisim batması,
- Güneş çarpması,
- Böcek ısırması,
- Küçük cisimleri yutma,
- Susuz kalma,
Açık Alanlarda Bebeği Koruma Yolları
Emekleme dönemindeki çocuklar, dış mekanlarda bu tür tehlikelerle sık karşılaşıyor. Bebeğinizi bu tehlikelere karşı korumak ve bebeğin güvenliğini sağlamak için bazı önlemler almak gerekiyor.
Çocuk Dostu Mekanları Tercih Edin
Park, oyun alanı, eğlence merkezi, bahçe gibi alanlarda bebeklerin güvenliğini sağlamak için almanız gereken önlemlerin başında, çocuk dostu mekanlar tercih etmeniz gerekiyor.
Bebeklerin güvenliği için dizayn edilmiş hijyenik ortamlar, emekleme dönemi için büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra, bebek dostu mekanları tercih etmeniz, bebeğinizle daha kolay ilgilenmenizi ve bu süreçte kendinize vakit ayırabilmenizi de kolaylaştırıyor. Bebek dostu mekanlarda, acil durumlara karşı yardım alabileceğiniz gibi, bebeğinizin ihtiyaçlarını da daha kolay karşılayabilirsiniz.
Güneş Kremi Kullanın
Yaz aylarında, bebeklerin açık alanda uzun süre beklemesi,
Bebeğe Daha Fazla Su İçirin
Sıcak havalarda, vücudumuzdaki terleme artığı için, suya daha fazla ihtiyaç duyarız. Bebeklerde de bu durum aynıdır. Dolayısıyla, bebeklere yaz aylarında normalden 1,5 kat fazla su içirmek gerekir. Bebeğin susuz kalması, huzursuz olmasına yol açabileceği gibi, güneş çarpması tehlikesini de artırabilir. Bebeğin su içmek istememesi, her zaman susamadığı anlamına gelmez. Bu nedenle, bebeğin yaz dönemindeki su tüketimini kontrol etmek önemlidir. Özellikle dış mekanlarda geçirilen süre boyunca, bebeğin ne kadar su tükettiğine dikkat edilmelidir.
Böcek Isırıklarına Karşı Koruyucu Kullanın
Bebeklerin dış mekanda maruz kaldığı en büyük sorunlardan biri olan böcek ısırması, bazı durumlarda ciddi reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
Bebeğin cildini koruyabilmek ve bebeğin güvende olmasını sağlamak için, bebekler için üretilmiş olan sinek kovucuları kullanın. Özellikle park, bahçe gibi bebeğin toprakla temas ettiği alanlarda, koruyucu kremler ve böcek kovucular kullanmaya özen gösterin.
Eğer bebeğinizin alerjisi varsa, bu konuda daha dikkatli olmanız gerekir. Alerjisi olan bebekler için ek önlemler alın.
Bebeği Sürekli Kontrol Altında Tutun
Bebeğin güvenli bir alanda bulunduğuna emin olsanız dahi, bebeği sık sık kontrol edin. Bebeğin oynadığı alanda, ağzına sürebileceği tehlikeli maddelerin olmadığına ve bebeğin yutabileceği cisimler bulunmadığına emin olun.
Aynı şekilde, bebeğin oynadığı zeminde cam kırıkları, taş ya da metal parçalar gibi kesici cisimlerin olmamasına dikkat edin. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra dahi, bebeğinizi sık sık kontrol edin.
Havuzlarda Ek Önlem Alın
Bebeğinizle birlikte havuza giriyorsanız, bebeğin su yutmadığına ve cildinin klordan etkilenmediğine emin olmalısınız. Bazı bebeklerin cildi çok hassas olduğundan, klor gibi maddelere karşı reaksiyon verebilir. Bu durumun önüne geçmek için, bebeğinizle birlikte havuza girmeden önce, vücudunun bir bölümüne klorlu su sürerek, birkaç saat, reaksiyon oluşup oluşmadığını gözlemleyin.
Özellikle hassas cilde sahip bebeklerde, klor hassasiyeti sık görülür. Bebeğiniz klora karşı reaksiyon gösteriyorsa, doktora danışmalısınız. Klora karşı cildi reaksiyon göstermeyen bebeklerde için ise su yutma durumuna dikkat edin. Bebeğin klorlu suyu yutması, bebeğin sağlığına doğrudan zarar verebilir.
Açık alanlarda bebeklerin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alsanız dahi, yanınızda her zaman bir ilkyardım kiti bulundurmalısınız. Ayrıca, acil durumlarda yönlendirme alabileceğiniz bir iletişim numarası, bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Gerekli önlemleri aldığınız durumlarda dahi, bebeğin güneşin altında uzun süre beklememesine de dikkat edin.