Diş

Dişlerimiz üç bölüme ayrılır. Her birinin farklı görevleri vardır. Ön dişler, yiyecekleri çiğneyip kırmaya yarar. Köpek dişleri, sert yiyecekleri koparmaya yarar. Arkadaki azı dişler de besinleri tükürükle karıştırıp ezer, öğütür ve boğazımızdan daha yumuşak geçmesini sağlar. Bu da daha kolay yutmamıza ve hazmetmemize yardımcı olur.
Eğer diş üzerinde şeker ve bakteriler uzun süre kalırlarsa asit üretirler. Bu da diş minesine zarar verir ve diş çürümesine neden olur. Düzenli diş fırçalamak şeker ve bakterileri yok eder.

Küçük bir çocukken 20 tane süt dişimiz vardır ve bu dişler 5- 6 yaşlarına geldiğimizde dökülmeye başlar. 6 yaşından sonra 32 tane kalıcı dişimiz olur. 20’lik dişler yaklaşık 17 yaşına geldiğimizde çıkmaya başlarlar ama bazı kişilerde hiç çıkmaya da bilirler.

Çocukken dişlerinize bakmak çok önemlidir çünkü çocukken ne kadar özen gösterirseniz yaşlanınca da o kadar sağlam ve sağlıklı dişlere sahip olursunuz.

Dişlerimizi kontrol ettirmek ve temizletmek için dişçimizi düzenli olarak ziyaret etmeliyiz. Eğer varsa diş çürükleri temizlenmeli ve yerine dolgu yapılmalıdır. Yaşlanınca dişlerimizden bazılarını kaybedebiliriz ve dişçimiz bunun yerine yapay diş takabilir.

Unutmamamız gerekir ki, dişlerimizi temiz tutmak son derece önemlidir. Fırçalamak dişlerimizin yüzeyinde ince bir tabaka halinde bulunan ve diş çürüklerine yol açan plak oluşumunu yok etmeye yardım eder. Çok fazla şeker yememek de yapmamız gerekenler arasında tabi ki!

Diş Fırçası

Bir diş fırçasını, 3-4 ay kullanabilirsiniz. Tabii bu yetişkinler için geçerli bir süre! Çocuklar, henüz doğru fırçalamayı tam olarak uygulayamadıklarından daha çabuk fırça eskitirler.
Diş fırçasının bozulduğunu kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlayabilirsiniz. Sert kıllı fırçalar, dişlerimize zarar verir.

Diş nasıl fırçalanmalı?

3 aşamada dişleri doğru fırçalayabiliriz… Fırçanızın üzerine bezelye parçası kadar macun sıkın ve aşağıdaki şekilde dişlerinizi fırçalamaya çalışın.

1.Aşama: Fırçanızı tutarken eliniz hafif geride olsun. Diş ve diş eti birleşiminde küçük daireler çizecek şekilde hareket ettirin ve bu işlemi her dişin iç ve dış yüzeyinde uygulayın. Bunu yaparken 10'a kadar sayın.

2.Aşama: Alt ve üst dişlerinizin çiğneme yüzeylerini ise fırçanızı ileri geri hareket ettirerek temizleyin.

3.Aşama: Diş fırçanızı, diş-diş eti birleşiminde ve diş aralarında hissettiğinizden emin olun ve en arkadaki dişlere de ulaşıp temizlemeyi ihmal etmeyin.
Dişinizi fırçalarken fazla bastırmamalısınız. Sağlıklı diş etlerinde sert fırça, sürekli kanayan diş etleri için yumuşak fırça kullanmalıyız.