Doğa ve hayvan sevgisiyle daha küçük yaşlarda tanışan Doğa Koleji öğrencileri kendi elleriyle hazırladıkları görsel çalışmalarla “Saz Kedisi’nin İzinde” projesine destek veriyor.
Okullarında düzenledikleri kampanyalarla kendi el emeği görsel sanat çalışmalarını okullarında satan öğrenciler topladıkları paraları “Saz Kedisi’nin İzinde” projesinde kullanılmak üzere WWF- Türkiye’ye bağışlıyor. Saz Kedisi’nin konu edildiği çalışmalar fincan tasarımlarından keçe ile yapılan kedi figürlerine, anahtarlık ve kapı süslerinden Saz Kedisi tablolarına kadar çok çeşitli ürünlerden oluşuyor. Saz Kedisi tablolarıyla bu vahşi kedileri başarıyla tasvir eden Doğa Koleji öğrencileri usta ressamları aratmıyor. Çocuklar bu başarılı ürünleri pul, iplik, keçe veya simlerle süslüyor ve Doğa KolejiKampüsleri’nde satışa sunuyorlar.
Saz Kedisi’nin izinde
Doğa Koleji’nin desteğiyle koruma altına alınan Saz Kedileri Adana â Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda WWF-Türkiye tarafından izlenerek, nesli koruma altına alındı. Doğa Koleji’nin korunmasına destek verdiği proje, bu özel kedi türünün tanıtılması, korunması ve kamuoyunun bilinçlendirilmesini kapsıyor. Daha önce WWF-Türkiye’nin Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesine, Deniz Kaplumbağası evlat edinerek destek olan Şanlıurfa’daki kelaynakları koruma altına alan Doğa Koleji bu proje ile sayısı gittikçe tükenen Saz Kedilerinin yaşam alanlarını ve neslini korumayı amaçlıyor.
Nesli tehlike altındaki saz kedileri korunuyor
WWF-Türkiye ve Doğa Koleji’nin Adana-Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda saz kedisini korumaya yönelik çalışmalarının ilk sonuçları alındı. WWF-Türkiye’nin Doğa Koleji’nin desteğiyle yürüttüğü “Saz Kedisinin İzinde Projesi”nin ilk sonuçları nesli tehlike altındaki tür hakkında umut veriyor.Doğa Koleji’nin desteğiyle gerçekleştirilen “Saz Kedisinin İzinde Projesi”; gelişmiş fotokapanlar kullanılarak Türkiye’de gerçekleştirilen ilk popülasyon çalışması niteliğinde. Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda, Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda tespit edilen 38 saz kedisi, alanın kilometrekare başına düşen saz kedisi bireyi açısından dünyadaki en zengin bölgeler arasında olduğunu ortaya çıkardı. Nesli dünyada tehlike altında bir tür olan saz kedisinin türünün devamı, Akyatan’daki yaşam alanlarının mevcut durumunun korunmasını gerektiriyor.
Saz Kedisi’nin İzinde Projesi kapsamında; arazi çalışmalarının yanı sıra, Akyatan’daki saz kedileri hakkında farkındalık yaratmak ve korunmasına destek sağlamak amacıyla İl Çevre Orman Müdürlüğü ve ilgili kamu personeline yönelik bilgilendirme toplantıları ve Doğa Koleji’nin liderliğinde ilköğretim öğrencileri için eğitim çalışmaları gerçekleştirildi.
Saz Kedisi Hakkında Bilgi:
-Saz kedisi, iri bir yaban kedisidir. Deniz, göl ve nehir sistemlerinde yer alan sazlık ve çalılık alanlar ile ormanlarda yaşarlar. Kuşlar, tavşanlar, kemiriciler, yılan ve kertenkeleler ile bazen leşlerle beslenirler.
-Saz kedileri ülkemizde Ege Bölgesi, Orta Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesi’nde çok nadir olarak yaşamaktadır.
-Adana ili, Karataş ilçesi sınırları içinde yer alan Akyatan kumsalı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce 1987 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edildi. Alanı 15 bin 304 hektardır. Akyatan Gölü ile Akdeniz arasında kalan bu alanda, yer yer genişliği 3-4 km, uzunluğu 22 km’yi bulan, üzerinde 10-15 m yükseklikte kum tepecikleri olan Türkiye’nin en büyük kumulları bulunuyor.
-Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası saz kedisinin yanı sıra dünya çapında nesli tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağasının (Cheloniamydas) Akdeniz’deki en önemli yuvalama kumsallarından biri.
Â