Doğa Koleji'nin Psikoloji İstanbul işbirliğiyle oluşturulan eğitim programlarında aileler, çocuklarınının hayatta karşılaşacakları durumlara karşı nasıl daha güçlü kılabilecekleri konusundaki yöntemlerle tanışıyor.
Hem hayatı dolu dolu yaşayıp hem de sıkıntılara acılara göğüs gerebilen dayanıklı çocuklar yetiştirme anlayışıyla yola çıkan Doğa Koleji, çocuklarda geliştirilmesi gereken "Psikolojik Dayanıklılık" kapasitesi için anne babalara rehberlik desteği veriyor.
Eğitim programları; kendine güvenen, kendini olumlu ifade edebilen, düşünen ve sorgulayan çocuklar yetiştirirken aile içinde de olumlu bir iletişim ortamının sağlanmasını amaçlıyor.
Bütün anne babaların çocuklarını kaygı ve korkudan uzak, mutlu ve huzurlu bireyler olarak yetiştirme hayalinin olduğunu söyleyen Doğa Koleji Anaokulu ve İlköğretim 1. Kademe Koordinatörü Ayfer Erdem Batı şunları söylüyor:
“Çocuklarımızı dünyanın tüm zorluklarından ve sorunlarından korumamız mümkün değil. Bu nedenle onların cesur, dayanıklı ve kişisel olarak donanımlı bir hale gelmesi için ailenin doğru yöntemlerle çocuğa yaklaşımı önem kazanıyor. Doğa Koleji olarak çocuklarımızı hayata hazırlarken ailelerine de destek olmayı amaçladık. Psikoloji İstanbul işbirliği ile hazırladığımız eğitim programları, hızla değişen dünyada çocukların karşılaştıkları olumsuz durumlarla kolayca baş edebilmesi için ailelere bir rehber niteliğinde.”
Doğa Koleji ailesi üyelerinin özel indirimlerle yararlanabileceği eğitimler, Psikolojik Dayanıklılık, Cesur Yeni Çocuklar, Zor Durumda Atılganlık, Özür Dilemek, İyi Olmayan Yabancılar, Okulda Dayanıklılık, Zor Yaşam Olayları ve Savaş Haberleri ve Çocuklar başlıklarından oluşuyor.
Eğitimlerin içerikleri şöyle:
Psikolojik Dayanıklılık: Bütün anne babaların hayali kaygı ve korkudan uzak, mutlu huzurlu bir hayat yaşayan çocuklar yetiştirmektir. Ancak günümüzde yaşam şartları kolay değil. Bugünlerde çocuklarımız zorbalık, akran baskısı, ayrılan veya kavga eden ebeveynler gibi pek çok faktör olumsuz etkileyebiliyor. Eğitim, çocukların bu durumlar karşısında direnç gösterme kendini toparlayabilme özelliğini geliştirmeyi amaçlıyor.
Cesur Yeni Çocuklar: Gelişim süresi, aslında yaşam boyu, her çocuğun ihtiyaç duyduğu bir özelliktir cesaret. Yaşamın kaçınılmaz parçası değişime adapte olabilmek için sahip olması fark yaratan, değerli bir özelliktir. Bu eğitimle çocuğun, yaşamın kaçınılmaz bir parçası olan değişime adapte olurken cesaret özelliğini geliştirmesine ailenin nasıl yardımcı olabileceği konusunda rehberlik ediyor.
Zor Durumlarda Atılganlık: Çocuğun biraz sosyalleşmesi okul öncesi eğitime başlaması bile onun hayatında pek çok zorlukla karşılaşmasına sebep olur. İstemediği yemeği nasıl ret edecek? Oyuncaklarını elinden alan arkadaşı ile nasıl baş edecek? Bu soruları cevabı birlikte alınıyor.
Özür Dilemek: Çocuğun özür dilemeyi öğrenmesi, sadece sosyal bir beceri kazanması anlamına gelmez. Aynı zamanda hatalarını nasıl onaracağını, eylemleri için nasıl sorumluluk alacağını ve diğer kişilerin duygularıyla nasıl empati kurabileceğini de öğrenmiş olur.
İyi Olmayan Yabancılar: “Tanımadığın insanlarla sakın konuşma çocuğum" öğüdünü her ne kadar hepimiz sık sık kullanıyor olsak da, biliyoruz ki bu doğru bir yönlendirme değil. Çocuğunuzun riskli durumları fark etmesini sağlamada, ailelere yeni öneriler sunuluyor.
Okulda Dayanıklılık: Özellikle karnelerin ardından kendini başarısız hisseden çocuklar için, okul yaşamı ve bu alanda yaşanan sıkıntılara karşı dayanıklı olmak da son derece güç görünüyor. Bu konuda, ailelerin neler yapabileceğinin yanıtları bu eğitimde.
Zorlu Yaşam Olayları: Doğal afetten tutun da bir bombalama saldırısına kadar… Yaşam trajedilerle dolu ve bu trajedileri çocuklara açıklamak, sanıldığı gibi ustalık değil, bir miktar bilgi ve sağduyu gerektiriyor. Eğitimde bu yolların neler olduğu paylaşılıyor.
Savaş Haberleri ve Çocuklar: “Savaşta ne kazananlar vardır ne de kaybedenler; sadece kurbanlar…” Bu gerçeği en iyi algılayanlar da, bundandır ki olana bitene korkan gözlerle bakan da çocuklardır. Peki onlara neler söylemeli? Nasıl konuşmalıyız? Peki çocuklarımız bu haberlerden nasıl etkileniyor? Soruları yanıtlarını bu programda buluyor.