Çocuk Bilim

Doğal ve Yapay Ses Kaynakları Örnekleri

Doğal ve yapay ses kaynakları örnekleri nelerdir? Doğal ses kaynakları örnekleri nelerdir? Yapay ses kaynakları örnekleri nelerdir?

Maddelerin, titreşerek bulunduklara ortama yaydığı enerjiye ‘ses’ denir. Doğada meydana gelen olaylar ve çevremizdeki varlıklar ses çıkarırlar. Yağan yağmur, koşan atlet, öten kuş, çalan saat, hareket eden otomobil, ağlayan çocuk ses çıkarır. Kulağımıza gelen bu sesler beynimize iletilir. Beynimiz tarafından anlama dönüştürülür. Böylece gelen sesin anlamına göre tepki veririz. Sabahleyin saat çaldığında uyanmamız, gök gürlediğinde ürkmemiz buna örnek verilebilir.

İnsanlar birbirleriyle iletişim kurabilmek için seslerini kullanırlar. Bazı seslere sözle tepki verirken, bazılarına da hareketle tepki verirler. Bazı durumlarda ise sese, hem söz hem de hareketle tepki verirler. İnsanlar sevincini, üzüntüsünü, heyecanını sesleri ile ifade ederler. Ses, hayvanların yaşamında da oldukça önemlidir. Hayvanlar iletişim kurmak ve tepki göstermek için çeşitli sesler çıkarırlar.

Ses Kaynakları Nelerdir?

Ses çıkaran her madde veya cisme ‘ses kaynağı’ adı verilir. Ses kaynaklarının çıkardığı sesler birbirinden farklıdır. Bazı sesler doğaldır. Bazıları ise insanlar tarafından yapay olarak oluşturulabilmektedir.

Doğal Ses Kaynakları Nelerdir?

Kuş sesleri, deredeki suyun sesi, rüzgârın sesi, deniz kenarlarındaki dalgaların sesi ‘doğal sesler’dir. Doğal sesleri üreten varlıklara ‘doğal ses kaynakları’ denir.

Yapay Ses Kaynakları Nelerdir?

Müzik aletlerinden çıkan sesler, taşıtların çıkardığı sesler, hoparlörün, radyonun ve televizyonun çıkardığı sesler ‘yapay sesler’dir. Yapay sesleri üreten varlıklara ‘yapay ses kaynakları’ denir.

Sesin yayılmasını, suyun içine atılan bir taşın oluşturduğu halkalara benzetmek mümkündür. Durgun suya atılan taşın değdiği noktada oluşan dalgalar sıktır. Dalga kaynağından uzaklaştıkça bu dalgalar seyrekleşir. Ses de buna benzer. Kaynağa yakınken güçlü duyulur. Kaynaktan uzaklaştıkça sesi duymak güçleşir. Yakınımızdaki radyodan çıkan sesi kolayca duyabiliriz. Ancak radyodan uzaklaştıkça sesini duymak zorlaşır. Daha da uzaklaşırsak radyodan çıkan sesi duyamayız. Bunun sebebi radyodan uzaklaştıkça, radyodan gelen sesin şiddetinin azalmasıdır.

İki kulağımızın olması sesin geldiği yönü anlamamızı sağlar. Beynimiz iki kulağımıza gelen ses düzeylerini karşılaştırarak sesin hangi yönden geldiğini anlamamızı sağlar. Ses kaynağı her iki kulağımıza da aynı uzaklıkta ise bu ses kaynağının yerini belirlemek zorlaşır.

Ses de ısı ve ışık gibi bir enerji türüdür. Bir kaynaktan yayılan ses, ısı ve ışık gibi bütün yönlerden algılanır. Ses, sadece havada değil, suda ve katı maddelerde de hareket eder. Ancak ses, boşlukta yayılmaz.

Şimdi doğal ve yapay ses kaynakları örnekleri nelerdir bakalım.

Doğal Ses Kaynakları Örnekleri

Çocuklarda Konuşma Gelişimi

Doğal ses kaynağı, canlıların çıkardığı sesler ile doğa olaylarının neden olduğu seslere denir. İnsan sesi ve hayvanların çıkardığı sesler doğal seslerdir. Bununla birlikte, şelaleden çıkan ses de doğaldır. Ancak enstrüman sesleri ya da zil sesi doğal değildir.

  • İnsan sesi,
  • Hayvanların çıkardığı sesler (Kuş cıvıltısı, fok sesleri, yunus sesi, kedi miyavlaması vb.)
  • Gök gürültüsü,
  • Yağmur sesi,
  • Rüzgar sesi,
  • Su sesi,

Herhangi bir cihaz ya da alet kullanmadan üretilen seslerin tümü doğal ses kaynağıdır.

Yapay Ses Kaynakları Örnekleri

Yapay ses kaynağı, araç ve gereçler kullanılarak çıkarılan seslerdir. Gitar tellerine dokunarak elde edilen ses yapaydır. Çünkü gitar telleri metalden yapılmıştır ve telin inceliğine göre çıkardığı ses değişmektedir.

  • Zil sesi,
  • Enstrüman sesleri (Gitar, flüt, piyano vb.)
  • Makina sesleri,
  • Herhangi bir nesneye vurduğumuzda çıkan ses (Masaya vurduğumuzda çıkan ses vb.)
  • Telefon sesi,
  • Yürürken çıkardığımız sesler

Doğal ve yapay ses kaynakları örnekleri bunlardı. Aklınıza elen örnekleri bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

209 Yorum

209 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir