Maddelerin, titreşerek bulunduklara ortama yaydığı enerjiye ‘ses’ denir. Doğada meydana gelen olaylar ve çevremizdeki varlıklar ses çıkarırlar. Yağan yağmur, koşan atlet, öten kuş, çalan saat, hareket eden otomobil, ağlayan çocuk ses çıkarır. Kulağımıza gelen bu sesler beynimize iletilir. Beynimiz tarafından anlama dönüştürülür. Böylece gelen sesin anlamına göre tepki veririz. Sabahleyin saat çaldığında uyanmamız, gök gürlediğinde ürkmemiz buna örnek verilebilir. İnsanlar birbirleriyle iletişim kurabilmek için seslerini kullanırlar. Bazı seslere sözle tepki verirken, bazılarına da hareketle tepki verirler. Bazı durumlarda ise sese, hem söz hem de hareketle tepki verirler. İnsanlar sevincini, üzüntüsünü, heyecanını sesleri ile ifade ederler. Ses, hayvanların yaşamında da oldukça önemlidir. Hayvanlar iletişim kurmak ve tepki göstermek için çeşitli sesler çıkarırlar.
Ses Kaynakları
Ses çıkaran her madde veya cisme ‘ses kaynağı’ adı verilir. Ses kaynaklarının çıkardığı sesler birbirinden farklıdır. Bazı sesler doğaldır. Bazıları ise insanlar tarafından yapay olarak oluşturulabilmektedir.
Doğal Ses Kaynakları
Kuş sesleri, deredeki suyun sesi, rüzgârın sesi, deniz kenarlarındaki dalgaların sesi ‘doğal sesler’ dir. Doğal sesleri üreten varlıklara ‘doğal ses kaynakları’ denir.
Yapay Ses Kaynakları
Müzik aletlerinden çıkan sesler, taşıtların çıkardığı sesler, hoparlörün, radyonun ve televizyonun çıkardığı sesler ‘yapay sesler’ dir. Yapay sesleri üreten varlıklara ‘yapay ses kaynakları’ denir.
Sesin yayılmasını, suyun içine atılan bir taşın oluşturduğu halkalara benzetmek mümkündür. Durgun suya atılan taşın değdiği noktada oluşan dalgalar sıktır. Dalga kaynağından uzaklaştıkça bu dalgalar seyrekleşir. Ses de buna benzer. Kaynağa yakınken güçlü duyulur. Kaynaktan uzaklaştıkça sesi duymak güçleşir. Yakınımızdaki radyodan çıkan sesi kolayca duyabiliriz. Ancak radyodan uzaklaştıkça sesini duymak zorlaşır. Daha da uzaklaşırsak radyodan çıkan sesi duyamayız. Bunun sebebi radyodan uzaklaştıkça, radyodan gelen sesin şiddetinin azalmasıdır.
İki kulağımızın olması sesin geldiği yönü anlamamızı sağlar. Beynimiz iki kulağımıza gelen ses düzeylerini karşılaştırarak sesin hangi yönden geldiğini anlamamızı sağlar. Ses kaynağı her iki kulağımıza da aynı uzaklıkta ise bu ses kaynağının yerini belirlemek zorlaşır.
Ses de ısı ve ışık gibi bir enerji türüdür. Bir kaynaktan yayılan ses, ısı ve ışık gibi bütün yönlerden algılanır. Ses, sadece havada değil, suda ve katı maddelerde de hareket eder. Ancak ses, boşlukta yayılmaz.
Doğal ve yapay ses kaynakları ile ilgili örnekler için tıklayınız: Doğal ve Yapay Ses Kaynakları Örnekleri
Yorumları Göster (139)
Bence çok güzel değil daha güzel olabilirdi ben aradığımı bulamadım ilkokula giden çocuk için biraz karışık👎🏻
Çok sevdim bu sayfayı, desem yalan olur. Hiç sevmedim
Bendede sana katılıyorum gittim eodev den yaptım
Cicicee çok güzel bir site ayrıca cevap vermeniz çok güzel
Teşekkür ederim Editör\r\n@Editor
Yarın sınavım var . Bu site araştırmama ve çalışmama ,bilgi öğrenmeme yardım etti👍🏻\r\n@Editör (mesajıma cevap verirsen çok sevinirim
Yaşasın :D Çok sevindik Nisa'cığım :D Umarız sınavın harika ötesi, muhteşem, bulutlar, yıldızlar kadar güzel geçer :) @NisaDuru
bece çok iyi aama telefon ses kaynağımı yoksa ışık kayanğımı
ama keşke biraz daha bilgi olsaydıııııııııııııııııııııııı
arkadaşlar biz burda kimin kime hayran olduğundan bahsetmiyoruz biz burda dersten bahsediyoruz ama bilgiler işime yaradı çok güzellllllllllllllllllllll
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee işte iyiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Çok güzeldi ben beğendim
Umarız, istediğin bilgileri almanı sağlamıştır @AslıYaşar