0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Doğru Emzirme Pozisyonları Nasıl Olmalıdır?

Doğru emzirme pozisyonları, bebeğin mide bulantısı, kusma ve gaz gibi sorunları daha az yaşamasını sağlar. Bununla birlikte doğru emzirme teknikleri ile anne de rahat pozisyonda ve yorulmadan bebeğini uzun süre emzirebilir.

Doğru Emzirme Pozisyonları

Doğum sonrasında çoğu anne bebek emzirirken, bebeği doğru tutabilme veya yeterli miktarda emzirebilme gibi konularda bir takım kaygılar yaşar.

Bebek emzirirken , birkaç konuda dikkatli davranılarak,  doğru emzirme pozisyonları ile bebekler güvenle emzirilebilir.

Kucakta Emzirme Teknikleridoğru emzirme pozisyonları

Koltukta rahatça emzirme işleminin tamamlandığı bu pozisyon rahatlığı açısından anneler tarafından en çok tercih edilen pozisyondur. Bu pozisyonda bebek başını annenin koluna yaslar. Bebeğin başı meme ile hizalanmalıdır. Bunun için emzirme yastığı veya herhangi bir yastık tercih edilebilir. Bebek ile annenin karınlarının birbirine değdiği kucakta emzirme pozisyonunda, bebeğin kulağı, omzu ve poposu aynı hizada olmalıdır. Emzirme sırasında bebeğin sırtı, annenin kolu ile kavranmalıdır.

Yatakta Emzirme Pozisyonu

Yatarak Emzirme

Yatakta emzirme, genellikle geceleri tercih edilen bir emzirme pozisyonudur. Anne başını yastığa koyarak yan yatmalıdır. Bebek ise kafası annenin meme ucu ile hizalanacak şekilde yatırılmalıdır. Bu pozisyonda anne bebeği kucağına almamaya özen göstermelidir. Bebek kucağa alınırsa çok hızlı uyuyabilir.  Bebeği daha rahat ettirebilmek için, sırtı yastık veya havlu ile desteklenebilir.  Anne kendi sırtı içinde yastık veya havlu kullanabilir. Bu durum anneye de fayda sağlayacaktır. Bebek ve anne uykuya dalabileceğinden bu pozisyon risk taşımaktadır.

Dik Emzirme Tekniği

Dik Emzirme

Meme ağır olduğunda veya bebek sütün tamamını ememediğinde bu pozisyona başvurulabilir. Dik emzirme pozisyonunda bebek emerken çenesi ile annenin memesine masaj yapar. Bebeğin yaptığı masaj sonucunda süt doğruca süt kanallarından bebeğin midesine akar. Emzirme sırasında anne bebeğe fayda sağlayabilmek için, olabildiğince dik oturmalıdır. Bu pozisyonda emzirme gerçekleştirirken anne, bebeğin kafasını avucuna almalıdır. Bebeğin ayaklarını ise yukarı doğru kaldırıp, sırtını kolu ile desteklemelidir.  Dik emzirme pozisyonunun en hoş yanı ise, annenin bebeğinin gözünün içine bakabilmesidir.

Doğru Emzirme Teknikleri

Emzirme Önerileri

Annenin tercih ettiği emzirme pozisyonları ile bebek memeye ulaşabilmek için kafasını çevirmek zorunda kalmamalıdır. Böyle bir durumda bebek tam olarak yutkunamayarak, emerken zorluk çeker.

Anne serbest olan eli ile bebeğin emeceği memeyi desteklemelidir. Bebeğin ağzı meme başına getirilmelidir ve annenin parmakları meme başının 3 santimetre kadar aşağısında olmalıdır.

Bebeğin ağzını tam olarak açabilmesi için, bebeğin dudakları yavaşça meme çeperine dokundurulmalıdır. Böylece bebeğin emme refleksi devreye girer.

Bebek Acıktığını Nasıl Anlarım?

Bebek acıktığı zaman, annesine bunun sinyallerini vermeye çalışır. Bebek sessizleşir,  besin kaynağını aramaya koyulur  ve parmağını ağzına sokar. Anne bu tepkileri ciddiye almalıdır. Bebeğin ihtiyacını anne fark edemez veya geç fark ederse, bebek ağlamaya başlar. Ağlarken emen bebek, yaşadığı gerginliğe bağlı olarak meme başını tam kavramakta sorunlar yaşar.

Anne bebeğin acıktığının farkına vararak ve emzirme teknikleri ile doğru hareket ederek, bebek emzirme konusundaki kaygılarından kısa sürede kurtulabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir