Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Hamileliliğin 32.haftasından sonra, doğum çantası hazırlamaya başlamak, doğuma hazırlık sürecinde oldukça önemlidir. Doğum çantasını eksiksiz hazırlamak, yeni ihtiyaçlar doğrultusunda çantayı düzenlemek doğum ve doğumdan sonraki sürecin daha rahat geçmesini sağlar.

Anne ve babanın doğum anındaki stresini azaltmak ve doğum sürecinin daha kolay geçmesini sağlamak açısından doğum çantası hamileliğin 32.haftasından itibaren hazır olmalıdır. Doğum çantasının kolay ulaşılabilecek bir yerde tutulması da önemlidir.

Doğum Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğum çantası hazırlamadan önce, eğer hangi hastanede doğum yapacağınız belliyse, hastanenin bebek ve anne için hangi eşyaları sağlayacağını öğrenmeniz önemlidir. Eğer hastane doğuma hazırlık ve doğumun hemen ardından gerekli olacak tüm ihtiyaçları karşılıyorsa, doğum çantası hazırlamanıza gerek kalmayabilir.

Doğum Çantasında Anne için Gerekli Eşyalar

Doğuma hazırlanırken, doğum anında ve doğumun hemen sonrasında annenin ihtiyaç duyabileceği eşyalar şöyledir:

  1. Evraklar: Hastanenin talep edebileceği evrakları yanınızda bulundurmanız oldukça önemlidir. Doğumdan önce hastaneyi ayarak, hangi evrakların gerekli olduğunu öğrenebilirsiniz.
  2. Gecelik: Doğum sırasında, doğumdan sonra ve bebeğinizi emzirirken kullanabileceğiniz birkaç rahat geceliği doğum çantasında bulundurabilirsiniz.
  3. İç çamaşırı: Hastanede birkaç gün kalabileceğinizi göz önünde bulundurarak, doğum çantasına iç çamaşırı koyabilirsiniz.
  4. Temizlik malzemeleri: Islak mendil, meme kremi, meme ucu pedi gibi hijyen sağlamanıza yarayacak eşyaları doğum çantasına ekleyebilirsiniz.
  5. Kişisel bakım malzemeleri: Diş macunu, diş fırçası, sabun, şampuan, deodorant gibi kişisel bakım eşyalarınızı doğum çantasında bulundurabilirsiniz.
  6. Eve dönüş kıyafeti: Doğum sonrasında, eve dönüşte giyebileceğiniz rahat ve temiz kıyafetleri doğum çantasına koyabilirsiniz.

Doğuma hazırlık çantası için bir liste oluşturmanız ve eksikler varsa zaman içerisinde eksikleri tamamlamanız oldukça önemlidir. Doğum çantasını hazırladıktan sonra, çantanın içindeki eşyalara doğum sürecinden önce ihtiyaç duymanız durumunda, kısa sürede kullandığınız eşyaların yerine yenilerine koymayı unutmamanız önemlidir.

Doğum Çantasında Bebek için Gerekli Eşyalar

Doğumdan sonra, bebeğinizin rahat etmesini ve hijyenik kıyafetler giymesini sağlamak için doğum çantasında bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği eşyaları da koymanız şarttır. Anne ve bebek için iki farklı doğum çantası hazırlanabileceği gibi, tek bir çanta da kullanabilirsiniz.

  1. Bebek bakım malzemeleri: Bebek için ıslak mendil ve bebek şampuanı gibi bakım malzemelerine ihtiyaç duyabileceğinizden doğum çantasına koyabilirsiniz.
  2. Bebek kıyafetleri: Doğum çantasında bebek kıyafetlerine yer vermeniz şarttır. Bebek için yelek, önlük, zıbın, çorap, tulum ve eldiven gibi eşyaları mutlaka yanınıza almalısınız.
  3. Eve dönüş kıyafeti: Bebeğiniz için, hastaneden taburcu olurken giyeceği eşyaları da doğum çantasına koymalısınız. Hava soğuksa, bebeğin üşümesini engellemek için yanınızda battaniye bulundurmanız da önemlidir.

Doğuma hazırlık sürecinde dikkatli olmak ve doğum çantasını doğumdan 2-3 hafta önce hazırlamak, doğum sırasında yaşayabileceğiniz stresi azaltacağı gibi, doğum sürecinde ihtiyaç duyacağınız tüm malzemelere ulaşmanızı sağlayacaktır.