Doğum Sonrası Ödem Nasıl Atılır?

Doğum sonrası ödem atmak için neler yapılmalı? Malum hamilelik döneminde kadınların özellikle ayak, bacak ve ellerinde ödem oluşur. Bundan kurtulmak için ne yapılabilir?

Ödem, özellikle hamileliğin 6. ayından itibaren ellerde, bacaklarda ve ayaklarda oluşmaya başlar. Bacak ve ayaklardaki ödem, ellere oranla daha fazla rahatsızlık verir.

Hamilelikte vücudun su tutma oranı ve damardaki kan miktarı artar. Bu durumun sonucunda da damar dışındaki dokularda şişlik yani, ödem oluşur. Ödemli bölgeye parmak ile bastırıldığında, bu bölgenin beyaz renk alarak, bir çukur oluşturduğu gözlemlenir. Ödem oluşumunun bir diğer nedeni ise, anne adayının düzensiz beslenmesidir. Protein yetersizliği sonucu, özellikle yüz bölgesinde ödeme rastlanır.

Hamilelik Döneminde Ödem Nasıl Atılır?

Hamilelik döneminde protein alımının ödemi önlemek açısından önemli bir yeri vardır. Protein, damar dışına sızan sıvıyı tutarak mümkün mertebe içerde kalmasını sağlar. Böylelikle vücutta ödem oluşumuna sebep olan doku şişmesi gerçekleşmez. Gereğinden fazla tuz tüketmek de yine ödemi tetikleyen bir diğer unsurdur. Bu yüzden hamile kadınlar tuzu tamamen kesmemeli, ancak mümkün olduğu kadar azaltmalıdırlar. Bacaklarında varisi olan kadınlar, sürekli oturarak ya da ayakta durarak çalışan kadınlar ve ikiz bebek bekleyen kadınlarda ödemin oranı, diğer gebelere göre daha fazladır. Yaz aylarında sıcaklığın artması da ödemi arttıran bir diğer unsurdur.

Ödem hemen hemen her gebe kadında görülse ve tehlikeli bir yanı olmasa da, kadınlar için çok rahatsızlık verici bir durumdur. Ödem için kesin bir çözüm yoktur, ancak doğru beslenme sayesinde ödem miktarı azaltılabilir. Sindirim kolaylaştırıcı probiyotik yoğurtlar, ananas, kivi, nar yenmesi ve bol su içilmesi gerekmektedir. Karbonhidrat ve şeker değeri fazla olan gıdalardan mümkün olduğunca az tüketmelidir. Maydanoz ve kiraz sapı da ödem söktürücü gıdalardır, ancak hamilelik döneminde ödemi gidermek adına bunları çok fazla tüketmek yanlış olur. Ödem söktürmek adına bu tür gıdaların fazla kullanılması, bazı besinlerin çok azaltılması bebeğin gelişimine zarar verecektir. Ayrıca, gebelik döneminde kesinlikle ödem söktürücü ilaçlara başvurulmamalıdır. Bunun yerine, ılık su banyosu, ayakların tuzlu suyla ovulması da uygulanabilecek diğer yöntemlerdir.

Gebelik döneminde el ve ayaktaki ödemler son derece normaldir. Ancak bazı gebelerde bu ödemin baş ve karın ağrısı, görme bozukluğu, tansiyon yüksekliği gibi sakıncalı etkileri de vardır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurmalı, uzman önerileri doğrultusunda ödem giderilmeye çalışılmalıdır.

Doğum Sonrası Ödem Atma

Doğum sonrası ödem bir ya da iki hafta içinde geçer. Vücut kendini yenilemeye başlayacak, böbrekler çalışacak ve fazla sıvı vücuttan atılacaktır. Beslenmeye dikkat etmek, özellikle lifli besinler tüketmek ve bol bol su içmek bu süreci hızlandırır. Bunun püf noktaları ise şunlardır.

  • Günde 2-3 saat arayla yemek yiyin. Elbette hafif beslenin. Ara öğünleri önemseyin.
  • Gün içinde 2-2,5 litre su için. Bol su içmek böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Günlük su ihtiyacını hesaplamak için formül: kilo x 0,033
  • Tuzlu gıdalardan uzak durun. Tuz vücuttaki suyu tutacağından böbreklerin çalışmasını da yavaşlatır. Onun için tuzdan uzak durun.
  • Haftada üç gün maydanozlu su için. Bir bardak suya bir tutam maydanoz ekleyin. Biraz bekleyin. Maydanoz suya aromasını verecektir. Ardından afiyetle için.
  • Biliyoruz minicik sevimli bir bebeğiniz oldu. Ama uyku düzeniniz de önemli. Bu dönemde yardım almalı ve uykusuz kalmamalısınız.
  • Ananas A vitamini içeriği ile ödem atmanıza yardımcı olur.
  • Doğum sonrası ödem atıcı çay arıyorsanız aradığınız ekinezya çayıdır. Müthiş bir idrar söktürücü olduğu için önerilmektedir.

Bunlara dikkat ederek doğum sonrası ödemden kolayca kurtulabilirsiniz.