Doğuma hazırlık eğitimi ile; anne adayı ve çiftlerin gebelik, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin doğru kararlar almaları ve bu dönemleri en güzel şekilde geçirebilmelerine yardımcı olmak amaçlanmaktadır.
Doğuma hazırlık eğitimi çiftleri doğuma ve anne-babalığa hazırlar. Ayrıca doğum eylemi, doğum ağrılarıyla baş etme ve doğum pozisyonları, doğumda destek, olası girişimler, solunum, ıkınma ve gevşeme egzersizleri, rahatlama teknikleri gibi eğitimler ile anne adayını ve eşini doğuma hazırlamaktadır.
Doğuma hazırlık sınıfları dünyada 1930 yıllarında başlamış ve etkinliği artarak günümüze kadar sürmüştür. Değişik dönemlerde farklı felsefe ve akımların etkisi ile Dick Read, Bradley, Leboyer, Lamaze yöntemi gibi doğuma hazırlık teknikleri popüler olmuştur. Özellikle Amerika ve Avrupa’da Lamaze tekniği etkin olmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü, normal doğumun desteklenmesi, korunması ve iyileştirilmesinde bakıma ilişkin dört uygulama tanımlamıştır. Lamaze tekniğinde ise buna iki uygulama maddesi daha eklenmiştir.
Ülkemizde doğuma hazırlık eğitimlerinin (doğuma hazırlık sınıflarının) tarihi dünyada olduğu kadar eski değildir. Birkaç özel ve resmi kurumda bu eğitimler sistematik olarak verilmektedir. Son zamanlarda çiftlerin doğuma hazırlık eğitimlerine katılma isteği de gittikçe artmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın normal doğumu desteklemesi, bunu medya ve diğer kanallarla halka duyurması, ayrıca ebe ve hemşirelerin de düzenlenen eğitim programlarıyla bu konudaki görev, yetki ve sorumlulukları hususunda farkındalıklarının artırılması etkili olmuştur.
Doğuma hazırlık sınıflarında; üreme sistemi anatomisi, ağrı fizyolojisi, korkunun oluşumu, doğum eylemi ve sonrası etkili hormonlar, doğumda gevşemenin önemi, doğum eylemi ve evreleri, gerçek ve yalancı doğum ağrılar, doğum ağrısı ile baş etme yöntemleri, gevşeme teknikleri, ıkınma teknikleri, vajinal doğumdaki müdahaleler, epidural anestezi, sezaryen, bebek bakımı ve emzirme gibi konularda eğitim verilir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.